27 гласа за Центъра за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод” в Общински съвет

Топ новина! Izlozhbata-za-Kristo-prez-2017-ta-v-DHS-imashe-neveroyaten-uspeh
Изложбата за Кристо през 2017-та в ДХС имаше невероятен успех
С пълно единогласие общинските съветници взеха решение за институционализирането на Центъра за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” на 28 октомври.

Това решение е естествено продължение на досегашните усилия на Община Габрово, Сдружение “Нашето по-голямо Габрово” и Музея на хумора и сатирата. Изложбата “Кристо. От Габрово до Триумфалната арка”, която и в момента може да бъде видяна в Българския културен институт в Париж даде повод за среща между кмета, Таня Христова и Министъра на културата, проф. Велислав Минеков в края на септември, в която двете страни си обещаха да работят заедно за създаването на Центъра. С цел органичното развитие на инициативата, Центърът ще се създаде като филиал на Музея на хумора и сатирата. Аргументите в полза на това решение са международния профил на Центъра, който изисква администриране от културен институт, който има богат опит в работата с организации и творци от цял свят, нуждата от висококвалифицирани експерти, които да подкрепят създаването и професионалното развитие на екипа на Центъра и възможността по габровски да се сподели ресурс - човешки и технически. Близостта на избраната за Центъра сграда на бившия Техникум по текстил до Музея на хумора и сатирата и възможността за развитие на културен комплекс, който да привлича туристи и габровци също беше силен аргумент в полза на това решение. 
Целта е Центърът да се развие и израсне органично, стъпвайки на опита и експертизата на екипа на Музея на хумора и сатирата, към който да бъдат добавени и обучени нови членове. Домът на хумора е културен институт, който разчита на публична субсидия според стандарт, определен с Постановление на Министерски съвет. Създаването на филиал дава възможност тази субсидия да расте във времето с развитието на Центъра и екипа му. 
Уверявам габровци, че това решение няма да отнеме от блясъка на Музея на хумора и сатирата,” споделя директорката на Музея, Маргарита Доровска. “Мисля, че го показваме с всички нови инициативи: инсталацията и забавните кратки филми със заглавие “неСметни богатства” на Невена Екимова, реализирани в рамките на наградата “Зелен лист”, проектът “Чувство за хумор”, подкрепен от Програма Култура на Община Габрово, в който ебмлематични творци разказват в кратки видеа свои габровски истории, свързани с Дома на хумора, Карнавала и любимите си места в града. Сред тях са Любо Нейков, Стефан Вълдобрев, Мария Силвестър, Ненчо Илчев, Христо Гърбов, Мая Новоселска, Стефан Щерев, Дони, карикатуристът Чавдар Николов, журналистите Найо Тицин и Ива Дойчинова, режисьорите Теди Москов и Димитър Коцев-Шошо. Както и с най-новия ни проект “Ах, това Вариете”, който на адрес www.variete.humorhouse.bg, представя онлайн архив на постановките, любимите лица и историята на Вариетето.”
В бъдеще Центърът ще се отдели и ще заживее своя живот, но за да се случи това е нужна ракета-носител, каквато е Музеят на хумора и сатирата със своя екип, който е доказал във времето, че може да създава изложби и събития на международно ниво.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото