19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

Namalete-burgerite!
Намалете бургерите!

РЗИ - Габрово, Дирекция “Обществено здраве“

Затлъстяването е едно от най-големите предизвикателства на съвременната медицина.
Мисията на Европейския ден за борба със затлъстяването е да напомня за пандемичното нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване и свързания с това повишен риск от смъртни случаи от сърдечно-съдови или метаболитни заболявания.
Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване.
Наднорменото тегло е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Прекалено много храна и прекалено малка физическа активност – това обобщава проблема с наднорменото тегло. Преяждането осигурява излишък от калории, а липсата на движение води до изразходването на малко енергия. Тя се запазва в организма под формата на мазнини.
Доказана е връзката между наднорменото тегло и следните заболявания: атеросклероза, артериална хипертония, мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, захарен диабет неинсулинозависим (диабет тип II), злокачествени новообразования, респираторни проблеми, скелетно мускулни заболявания – остеоартрити, артрози, психосоциални проблеми (изолация, депресия) и др.
КАК ДА НЕ ЗАТЛЪСТЕЕМ?
Необходими правила
• Редовна физическа активност- поне 60 мин. дневно, която ще подобри работоспособността, съня, ще намали стреса и риска от затлътяване и остеопороза.
• Консумиране на храна с енергийна стойност, която да съответства на енергоразхода в зависимост от професията, която се упражнява /ниска, умерена или висока физичека активност/.
• Намаляване приема на високоенергийни храни, специално богати на мазнини захарни и сладкарски изделия безалкохолни напитки съдържащи захар. Ограничаване приема на мазнини особено животински при готвене и те да се заместват с растителни масла.
• Използване на пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци /богати на хранителни влакнини, увеличаващи обема на храната и засилващи усещането за ситост/ вместо високоенергийни храни.
• Хранене умерено, намаляване обема на порциите. Спазване определени часове на хранене.
• Намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни
• Необходимо е да се пие всеки ден по1,5 - 2л. /вода, течности, чай/
• Ограничаване консумацията на алкохолни напитки Алкохолът е източник на значително количество “празни калории“.

Във всяка възраст е възможно хранителните навици да бъдат повлияни в благоприятна насока и така да се намали рискът от болести.



 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни