125 години стигат, или писмо до Станишев, да чете Кирил Петков

Топ новина! Dvulentov-tunel-sv-rzva-ot-desetiletiya-avstriya-i-Sloveniya---v-preki-magistralite-ot-dvete-strani
Двулентов тунел свързва от десетилетия Австрия и Словения - въпреки магистралите от двете страни
Началото на историята, казват, е през 1897 година.

Тогава габровските депутати и Иван Вазов, народен представител на Казанлък, започват битката за свързване на Северна и Южна България с железопътен тунел под връх Шипка. И преди 100 години обаче нещата са се случвали както и сега - решава се железницата да мине през най-трудното, нелогично и скъпо трасе - през Царева ливада, Трявна и най-вече Кръстец, където са мините на френското акционерно дружество "Принц Кирил", финансирано от Парижко-холандската банка, монополен кредитор на България.
През следващите десетилетия идеята за тунел под Шипка си остава само мечта. По ред причини. Една от тях е, че в България, който седне на началнически стол, изведнъж решава, че светът започва от него. Еманация на тази тенденция очевидно е новият вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Първо се изненада в колко напреднала фаза бил тунелът под Шипка. Като преспа, реши, че две ленти са малко, няма проектиране, няма финансиране, ще се възлага нов проект за 4-лентов тунел, защото целият трафик от бъдещата магистрала Русе - Велико Търново щял да минава през него.
Човекът, който уж ще оправя транспортната инфраструктура на България, че и ще строи още два-три тунела, забравя - преди две години бе довършен започнатият през далечната 1971 г. довеждащ околовръстен път, който е също двулентов. Нов е - е логично обяснение за несведущността. Да, ама не. Г-н Караджов по време на правителството на Иван Костов е бил главен секретар на Министерството на транспорта, а от 27 ноември 2014 г. до 9 декември 2015 г. е председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Околовръстният път на Габрово, част от международен коридор №9, част и от цялостния проект за преминаване на Балкана под Шипка, трябваше да бъде пуснат през 2016-та, което ще рече - проектиран е и под контрола на бъдещия вицепремиер. Същият обаче преди два дни заяви, че нито има проект, нито има финансиране.
"Проектът е готов, с осигурено финансироне от програма "Транспорт". Проведена е обществена поръчка. Другото са само приказки" - бе лаконичния отговор на Томислав Дончев, доскорешен вицепремиер, на въпрос на "100 вести" по темата.
Възникват обаче и други. Всяко съоръжение се изгражда след анализ на съществуващия, очаквания и привлечен трафик. И строителството му да бъде икономически оправдано. Според известното "Японско проучване" отпреди 20 години, с което вестникът разполага, тунелът трябва да е такъв, какъвто е проектиран - двулентов.
Изграждането на четирилентов път от Велико Търново до Габрово и четирилентов тунел под Шипка ще струва милиарди, което автоматически означава, че и двете няма да ги има - благодарение на мащабното мислене на МРРБ-министъра.
Опасенията на уважаемия г-н Караджов какво ще се случи, ако кола закъса в тунела, тормозят само него - всеки тунел има резервна връзка - в случая със съществуващия проход. Що се касае до двете ленти - прочутият "Караванкен", свързващ Словения и Австрия, е с дължина 7864 м, двулентов е, въпреки че към него от двете страни водят магистрали. Впрочем там сега се строи втори тунел, което не пречи на стария да функционира. Така че ако двулентовият "Шипка" един ден отеснее, може да се строи до него нов...
"Munt la Schera" между италианския ски курорт Ливиньо и швейцарския Сент Мориц е с еднопосочно движение и е дълъг като неосъществения под Шипка - 3394 метра. Преминаването струва 38 евро и се чака с часове, за да светне светофарът в твоята посока.


 Безмитната зона Ливиньо с великолепните писти е мечтана дестинация за скиорите, но не е лесно да се добереш до там. "Munt la Schera" е една от възможностите, но за да минеш през него трябва късмет, здрави нерви и 38 евро в едната посока. Хората обаче си нямат Гроздан Караджов, затова си го ползват...



Тунелът под Шипка бе част от предприсъединителния договор на България с Европейския съюз. Той бе и крайъгълен камък на Националната програма 2020. Той бе приоритет номер едно за ОбС на Габрово и Казънлък, подкрепен е от всички общини по оста Русе-Свиленград. Правиха му се три първи копки, спечелиха се да търга за неговото строителство, набраха се 32 компании, готови да инвестират на концесия в него. Китайци преди време обещаха да го построят за месец, стига да им се даде карт бланш. Не им се даде - не били част от ЕС. Големият въпрос е - защо в България няма национални приоритети, неподвластни на всеки временен чиновник, какъвто е г-н Караджов?
През 2008-ма сдружение "Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово" писа до тогавашния премиер Станишев. Въпреки гигантските усилия на много хора 15-години май пак се налага да се пише - до новия "падишах". Тъй като нищо не се е променило, можем да пратим старото... Сергей Станишев да се чете като Кирил Петков. Габровските и старозагорски народни избраници, сигурен съм, сами ще си намерят имената. И както при Гагаузов преди години - виж стр. 3, ще са единомислещи по темата. Защото малкият въпрос е не дали ще има четирилентов или двулентов тунел, а дали ще има такъв изобщо. А големият - кой може и кой не може да изменя национални приоритети?
Иначе многолетният опит показва - когато не искаш да свършиш нещо, пишеш нов проект. Не сме правили допитване, но май говорим от името на габровци - 125 години стигат!

Писмото до Сергей Станишев - тук!

Японското проучване - тук!

Прастар проект за тунел под Шипка - тук!

Част от друг проект за тунел под Шипка - тук!

Програма 2020 - тунелът е на стр. 63 - тук!

Един от многото ОВОС - тук!

Списък на компаниите, желаещи да инвестират в тунела - от сайта на АПИ - тук!

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото