Гроздан Караджов: "Проектът за тунел под Шипка никога не е бил спиран"

Препоръчана! M-zhkoto-povedenie-na-Grozdan-Karadzhov-be-priznato-i-ot-negoviya-predshestvenik-na-vitsepremierski-post-Tomislav-Donchev
Мъжкото поведение на Гроздан Караджов бе признато и от неговия предшественик на вицепремиерски пост Томислав Дончев
Министър Гроздан Караджов се извини на габровци за емоционалността си, гарантира - тунелът под Шипка ще се строи

"Проектът за тунел под Шипка никога не е бил спиран, нито е бил променян. Има идеен проект за тунела. Има готовност да се започне договор за инженерингова дейност, който включва 8 месеца и 20 дни за проектиране. Повтарям никой не е спирал строителството на тунела. Станало е недоразумение, които приемам като моя грешка, за която се извинявам. Искам не да политиканстваме, а да си говорим по същество за тунела", каза Гроздан Караджов, зам.министър председател и министър на регионалното развитие вчера през Общинския съвет по време на посещението си в Габрово по повод прокопаването на тунел под Шипка.
"Тунелът под Шипка поне в устен порядък е потвърден като оферта от изпълнителя. На 28 януари /днес/ е крайният срок и ако бъде изпратено и писмено потвърждението, ще имаме завършен цикъл след тежки съдебни дела, ще имаме готовност за стартиране на проектирането.
Докато не мине в парламента държавният бюджет този проект е с неосигурено финансиране. Така, че ще ви помоля за търпение. Парите за строителството не са в моите ръце, те зависят от Народното събрание. Ще се радвам народните представители от Габровски регион да бъдат активни, за да не бъдат орязани парите за тунела. Този проект няма начин да не бъде довършен по много причини, дори заради цялото трасе от две ленти, които винаги може да бъде разширено. Този тунел е предопределен, предвидени са европейски средства. Не искам да се бавим с това трасе, защото ако моите най-лоши прогнози се сбъднат и трафикът от Велико Търново се насочи през Дряново за към тунела, тежко на дряновци. Аз искам да има тресе, което да свърже Северна и Южна България", каза още той.
В дискусията се включи кметът Таня Христова: "Аз силно вярвам, че това, което вие казвате, но ще ми простите съмнението, което още нося със себе си, защото много пъти през последните години сме били свидетели на препятствия пред този проект. Обещанията и думите на политиците винаги биха могли да бъдат тествани. Изчетох проекта на бюджета за 2020 година, в него не са разписани отделните обекти, които ще бъдат реализирани. За петия етап на този силно приоритетен и стратегически обект Западен обходен път и тунел под Шипка каква е сумата, която е заложена в държавния бюджет, за да може този обект да стартира и да може убедеността на Европейската комисия да бъде наистина безусловна. Тунелът под Шипка за миг дори да бъде оставен на второ място в основния списък на Оперативна програма "Транспорт и свързаност".
В отговора на Гроздан Караджов се казва: " Нося вест, която още не е потвърдена писмено от избраният от предишното правителство изпълнител на тунела, той е потвърдил офертата си, което още една стъпка към реализацията на този обект. По отношение на обектите в бюджета наследетва от предишното управление е следната схема - автомагистрала "Струма", в частта Кресна, автомагистрала "Русе - Велико Търново и тунелът под Шипка кандидатстват с обща сума пред програма "Транспортна свързаност". Тя може да финансира до една трета от всеки един проект. Останалата една трета според готовността на проекта за всяка отделна година, трябва да се осигури от националния бюджет. В момента сме в етап на програмирането, с други думи - за средствата за посочените три обекта вероятно ще бъдат в готовност да се кандидатства в края на тази година. Ефективно средствата могат да дойдат през 2023 година. Това би могло да бъде изпреварено чрез авансиране на средства от националния бюджет за сметка на оползотворяване след това в повече средства от европейската програма. Те могат да бъдат насочени към тунела. Но ще мога със сигурност да го кажа едва когато мине бюджетът."
Народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев се обърна към министър Караджов: "Г-.н министър, постъпката ви да дойдете в Габрово е проява на гражданско поведение. Ако се удивлявате на емоционалните реакции на жителите на града, това има дълга предистория. Това не е проект важен само за региона. Габрово ще се развива с и без тунел, разбира се по-добре с тунел. Тунелът е част от коридор номер 9, изключително важен за цялата страна и за европейската транспортна мрежа. И на мен би ми се искало и довеждащия път и тунела да бъда четирилентов, само че цената много расте. Изчислих разликата при преминаване с две и с 4 ленти, не съм убеден, че 400 или 500 милиона лв. отгоре биха осмислили тази разлика. Ще бъде изключително необходим обходен път край Казанлък, защото целият трафик се концентрира в Казанлък ще стане страшно.
Не бива да забравяме това, което вече е в ход, става дума за обходния път на Севлиево и Дряново. Тези три проекта трябва да вървят заедно със строителството.
Първите проекти за тунел под Шипка са от средата 90-те години, по тях са работили едни от най-добрите ни проектанти. Геологичната прогноза е много благоприятна.
Със сигурност няма да вадя капитал от анонсите, които направихте в началото. Искам още веднъж да ви поздравя, защото едни от най-големите пороци в политиката, и не само в нея, а и човешките отношения, се казва инат. Много хора, вземайки грешна позиция, продължават по инерция, да се инатят, за да демонстрират твърдост на характера. В случая поздравления, колегиални, политически, че не проявихте инат и променихте позицията си."
"Имах огромно притеснение, че изпълнителят ще се откаже, защото знам колко са се вдигнали от 2020 г. досега цените на основните строителни материали. Ако на 28 януари дойде писмената оферта, аз стискам палци да се случи, няма да бавя нито ден след бюджетната процедура пускането на работата по тунела. Тази година трябва да платим само аванса, не е чувствително голяма сумата, която ще бъде нужна за тунела," допълни Караджов.
Общинският съвет гласува декларация продължаване на проекта за тунела под Шипка от името на Общината и ОбС.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото