Канселирането на тунела съвпада с одита на АПИ

Водеща! Grozdan-Karadzhov-iska-proektant-t-da-e-negov...
Гроздан Караджов иска проектантът да е негов...
На 7 декември вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи, че канселира тунела под Шипка.

Преспал, според неговите думи, и на сутринта решил да възложи ново проектиране. Сегашният тунел, с по една пътна лента (по 3.75 метра) за движение в двете посоки за министъра е „обикновен път“ и това „не било мечтата на габровци“. Затова ще проектира наново мечтата - с по две ленти в двете посоки, „така както е целият път от Русе до Търново, със същия габарит да мине през планината и със същия габарит да мине на юг.“
Канселирането на тунела на 7 декември съвпадна с крайния срок, в който Агенция „Пътна инфраструктура“ приема оферти за одит по пътна безопасност на Обходния път на Габрово, включително тунела под връх Шипка (на етап „Идеен проект” и на етап „Технически проект“, къкъвто Караджов казва, че няма). В обществената поръчка на АПИ габаритите на тунела по проект - 10.50 метра (2 ленти х 3.75 м, 2 броя водещи линии по 0.50 м, 2 броя тротоари по 0.85 м). Вероятно до два месеца ще има одитен доклад и независима оценка дали сегашният обход и проектът за тунел крият потенциални опасности за различните групи участници в движението. Караджов предупреди, че катастрофите, буквално под тировете, ще се пренесат от Търново към Габрово.
Досега, до новия регионален министър, според всички публични документи на АПИ, МОСВ и др. заинтересовани страни тези габарити не бяха нито „малки“, нито „обикновени“, а определени точно според Наредба № РД-02-20-2/21.12.2015 г. за технически правила и норми за проектиране на пътни тунели. Наредбата е на министерството на г-н Караджов.
Според изявленията на Караджов габаритите са главният виновник да даде cancel на тунела - не може с 10.50 да поемем трафика от север на юг и че всичко трябва да 2 х 2, две ленти в едната посока и 2 в другата.
Обходният път на Габрово с дължина 23 километра вече е готов, има същия габарит като тунела - 10.50 метра, и как ще стане Г-27 метра (2 активни ленти и 1 аварийна) като автомагистралата Русе - Велико Търново, Караджов не обясни.
Гроздан Караджов говори за натоварения трафик Русе - В. Търново, но пропуска факта, че обходният път на Габрово и тунелът под Шипка няма да го поемат целия. На 80 метра от Дебелец той ще се раздели в две посоки - към Прохода на Републиката и към прохода Шипка. По проект край Дебелец е предвидена една голяма „детелина“. Път I-5 от Габрово и Дряново ще се реконструира до разклона за Дебелец и ще премине с надлез. А поради очаквания по-голям поток МПС-та в посока към Хаинбоаз (Прохода на Републиката), изходът от магистралата към I-5 е решен с полудиректна връзка, която ще осигури по-удобен преход за големите камиони.
По проект основните транспортни направления, които трябва да обслужва тунелът са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).
Едно изречение на Грозданов, казано по bTV l в неделя отваря и друга тема, за класирания на първо място за изпълнител на тунела - Консорциум „ПСВТ“, който беше и изпълнител на обхода на Габрово. В консорциума влизат "Хидрострой" АД, "Пътни строежи - Велико Търново" АД, „Пътинженерингстрой - Т“ ЕАД. Министърът ясно каза, че не иска проектантът на тунела да бъде на изпълнителя: „искам проектантът да е мой, наш, на държавата“.
Нещата с консорциума стигнаха до ВАС. Обединението между "Трейс" и проектантската „Алве консулт“, което беше класирано на второ място, подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията, КЗК отхвърли жалбата, но „Трейс груп холд" отнесе въпроса до Върховния административен съд. Търгът беше обявен преди две години, през октомври 2019 г. и привлече седем кандидата Най-ниската ценова оферта от 358 млн. лв. с ДДС предложи Консорциум „ПСВТ“. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи беше 3 години и половина. Две от тях изтекоха. Караджов сега коментира, че ниската цена не е най-важното и състезателният принцип трябва да е друг: Може да не не е най-ниската оферта, но да е най-стабилната. Този икономически принцип е пренебрегнат при процедурата за инженеринг. Сега проектантът е съюзник на изпълнителя, не на държавата, а според мен това е предателство.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото