Жените са 52% от населението, но само 24% от народните представители и 15% от кметовете на общини

Водеща! M-zhete-v-B-lgariya-namalyavat
Мъжете в България намаляват
Осем са кандидатите за кмет на Габрово

Борбите, успехите и историите на жените отсъстват от учебното съдържание, от градската среда и от политическия дневен ред.
    Това провокира кампанията ТЯ е ТУК на Фондация „Екатерина Каравелова“, която иска да даде гласност на проблемите и нуждите на жените и да насърчи предприемането на конкретни действия на местно ниво.
     От 26 до днес на различни места в Габрово има разположени QR кодове върху паметници, изобразяващи фигури на жени. Сред тях много малко са тези, които са посветени на реални исторически личности (като паметната плоча на д-р Тота Венкова например), защото такива просто липсват в градската среда, казват от фондацията. 

rajdaemost

Повечето представляват скулптури или скулптурни композиции, които включват анонимен женски образ – майка, работничка, муза.
    QR кодът води към специална страница на уебсайта на Фондация „Екатерина Каравелова“, където всеки може да се запознае с доклада „Гласовете на жените в България” и историите на 42 истински жени от цялата страна. 

кметове

Кандидатите за кмет на Габрово са осем, жените са четири, или 50%


    Всяка от тях със собствения си глас отговаря на въпроса „Какво е да си жена в България?“, споделя своите автентични преживявания и ни отвежда отвъд анонимните статистически данни и студения камък на скулптурите.
    Всеки сканирал QR кода и попаднал на тази интернет страница, може да предприеме действие в подкрепа на жените в 3 стъпки:
    1. Да се запознае с аналитичния доклад „Гласовете на жените в България“
    2. Да сподели научено    то с близки и познати
    3. Да проучи как може да помогне за адресирането на идентифицираните проблеми в своето населено място (например, да се включи в доброволчески екип на ТЯ в България в Габрово, Велико Търново, Пловдив или Варна, да събере и популяризира информация за жени с принос към историята на населеното място, да проучи къде в града жена,
преживяла насилие може да получи подкрепа и да разпространи информацията, да провери какво е участието на жените в местния общински съвет и др.)
    Кампанията се провежда в 3 български града - Габрово, Велико Търново и Пловдив.
    За повече информация можете да се свържете с Маргарита Спасова, експерт застъпничество към Фондация „Екатерина Каравелова“ на тел. 0896 258866.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни