Желана среща с изкуството на театъра от ученици на Природоматематическа гимназия "Акад. Иван Гюзелев"

Препоръчана! ZHelanieto-na-Emilov-e-da-v-rne-mladata-publika-v-teat-ra
Желанието на Емилов е да върне младата публика в театъра
На театър в Световния ден на театъра

    По предложение на учителите по литература Александър Емилов и Лалка Денчева от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ ученици от X клас в Деня на европейския автор и Световен ден на театъра - 27 март, са били на представлението „Дано играят добре“ - най-новият спектакъл на Драматичен театър - Габрово. Режисьор е Ана Батева, музика - Стефан Здравески, с участие на актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин. За избора и отзвука на инициативата разговаряме с преподавателя Александър Емилов.


 - Г-н Емилов, кое провокира това посещение на театър?

- Днешният 27 март е определен от Европейския съвет за Ден на европейския автор, който съвпада с деня, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра. Във връзка с това нашият евродепутат Мария Габриел се е обърнала към регионалните инспекторати на образованието по желание да се отбележи този ден в училище, като се четат текстове от европейски автори. Отначало имаше наша идея актьори от Габровския театър да дойдат при нас в училище и да прочетат избрани текстове от европейски автори. Като съобразихме, че това е Международният ден на театъра, решихме като реверанс към тях да отидем ние в театъра. По предложение на Стойо Тинков - главният организатор на театъра, с колежката Лалка Денчева, с която работим по този проект, решихме с група ученици главно от X клас да посетим предпремиерата на „Дано играят добре“ от немския драматург Луц Хюбнер, изкушени от изкуството в храма на Мелпомена.

- В училище имахте ли предварителна среща с гости от театъра?

- Да. Идваха и донесоха рекламни материали. Емилия Илиева, връзки с обществеността на театъра, представи и заинтригува с предстоящите спектакли с акцент Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл и Международната съпътстваща програма, които се провеждат в Габрово и домакин е Драматичният театър.

- Обичате да водите гимназистите на театър?

- Да. От началото на учебната година сме посетили няколко постановки с една постоянна група ученици главно от десетите класове. Учудваща е настъпилата промяна в учебните часове. На родителска среща се затвърди мнението, че след посещение на театър тези деца са преобразени. Наистина смея да мисля, че срещата с изкуството облагородява. Изключително модерна режисура на Ана Батева на една пиеса с проблеми на съвремието. Играят двама актьори - Таня Йоргова и Стоян Руменин, в ролите на режисьор и актриса. С много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции, много от които остават скрити за зрителите. В постановката е включен и „Пролог в театъра“ от Й. В. Гьоте. Бих отбелязал, че ние, зрителите, сме на самата сцена в съвсем близък контакт с актьорите. Невероятно съпреживяване.

- С вълнуващи моменти?

- Още с посрещането ни пред театъра на групата от X „а“, „б“ и „г“ клас, които се организираха сами с няколко кошници цветя. Изненада бе заемането на места на самата сцена. Актьорите играят в пряк контакт с младата публика. Децата бяха възхитени. Поднесоха цветята. След спектакъла влязоха в непринуден разговор и се снимаха с актьорите. Запознаха се и с режисьорката Ана Батева. Обещаха си нови срещи в театъра. Това влияе много добре на образователния процес. Коментират в междучасия, разговаряме отново и отново за срещи с актьорите.

Най-важното е, че връщаме младата публика в театъра и децата с желание да бъдат отново зрители и в дните на Международния фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл в началото на април.

Ако така вървят нещата, си обещаваме да възстановим известната ни театрална формация „Движение“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни