Зарядна станция за електромобили работи вече на Узана

Zaryadna-stantsiya-za-lktromobili-raboti-vch-na-Uzana
Зарядна станция за електромобили работи вече на Узана

НАДЕЖДА ТИХОВА Първата зарядна станция за електромобили работи вече в курортната местност Узана край Габрово. Новата придобивка е на паркинга на хотел „Балканци“ и беше открита за студентския празник 8 декември. За един месец три автомобили, единият от които от Габрово, са се възползвали от услугата.

Нужни са инвестиции за развитието на местността, смята Христо Гъдев
НАДЕЖДА ТИХОВА
Първата зарядна станция за електромобили работи вече в курортната местност Узана край Габрово. Новата придобивка е на паркинга на хотел „Балканци“ и беше открита за студентския празник 8 декември. За един месец три автомобили, единият от които от Габрово, са се възползвали от услугата.
Според управителя на хотела Христо Гъдев идеята се родила импулсивно в един разговор със собствениците на хотела, които са варненци. Семейният хотел „Балканци“ е с капацитет за 35 човека. Има ресторант, както и релакс зона с джакузи и сауни, детски кът. Един ден управителят, търговският директор и собствениците седнали на разговор да обсъждат какво ново да въведат, но то да е свързано с екологията, с опазването на природата и новите тенденции в развитието. Така им хрумнала идеята за зарядната станция, свързали се с подходящата фирма, която я монтирала - ecars.bg.
„Искаме по някакъв начин да развиваме Узана – коментира управителят Христо Гъдев. - Това е едно много хубаво кътче, което имаме, но самата местност все още не е развита както трябва. Мъчим се по някакъв начин да внедряваме нови технологии, нещо ново да се случва. Много хора си мислят, че е невъзможно горе в планината да има зарядна станция за електромобили, но ето че се получи. Така със станцията популяризираме хотела, а и Узана като цяло. Имахме вече два-три автомобила на наши гости, които дойдоха този месец и зареждаха . Различните автомобили имат различни батерии. Някои се зареждат за час, други – за 2,4, или 6 часа. Могат да изминат с едно зареждане около 250-300 км. Тъй като ние сме в географския център на страната, няма никакъв проблем да се стигне до който и да е край на България с едно зареждане. Зареждането е безплатно за гости на хотела, но могат да дойдат хора специално за зареждане, да седнат да хапнат или пийнат по нещо и да изчакат. Може да се зарежда и в дъжд, и в сняг, и вятър. Има определено парко място за станцията, което е винаги празно и не е нужно да се чака.“
Христо Гъдев е управител на хотела 2 години и половина, но в сферата на туризма е повече от 10 години. Завършил е Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово, а по-късно – Маркетинг във Варна.
„От 18-годишна възраст съм тръгнал по хотелите – разказва 32-годишният Христо. - Работил съм и на рецепция, и като пиколо, сервитьор съм бил, в кухня съм влизал... Общо взето съм минал навсякъде. Живях няколко години във Варна – 7-8 години. Там учих и завърших Маркетинг. Работих и в Германия в няколко хотела две години и се завърнах тук да движа бизнеса на „Балканци“ на Узана.“
Младият мъж е категоричен, че на Узана трябва да се случва нещо. Зарядна станция е направена в полза на цялата местност. Зарядните станции за електромобили се виждат на картата на страната от всеки, който има Интернет. Там стои както името на хотела, така и името на Узана, а това все пак е някакъв вид реклама.
За съжаление меката зима сега лиши курорта от сняг и сезонът на зимните спортове още не е започвал както трябва. Тази седмица обнадежди хотелиерите с превалявания, но и те много бързо секнаха. На Узана обаче има и други проблеми, които чакат решаването си от години. Правиха се стратегии и планове за развитие, но... Засега трайно решение намери само почистването на пътя за и в курортната местност в Балкана.
„На Узана й трябва хубава инвестиция – смята Христо Гъдев. - първо трябва да се изгради инфраструктура – водопровод и канализация са най-важните неща. Всичко е на септични ями и никак не е удачно. Трябва много работа и хора с хъс да разработват и самите бази. В тях трябва много пари да се вкарат, защото всичко е вече остаряло. Трябва да се направят някакви проекти и за вътрешните пътища – да се пооправят. Преди време се организираше „Узана поляна фест“, на който се събираха много хора. Но миналата година нямаше такъв еко фест. За тази година уж се гласиха да го правят, но не знам дали ще стане. Хубаво да се случват неща на Узана и да се правят инвестиции, защото мястото е със страхотна локация – в средата на България. Особено от морето идват много хора. Но няма забавления. Хората няма какво да правят там, ако дойдат за повече от 2-3 дни. В Информационния център само организират „Природна академия“ за децата. Много добре си партнираме с тях. Но имам усещането, че не се популяризира курорта, не я знаят Узана много хора. Няма нужната реклама. От друга страна пък, ако дойдат много хора, базите не могат да ги обслужат – нямат достатъчно капацитет на персонала. Това е една девствена местност с много потенциал, но трябва да се работи за нея. Например обществен транспорт има само събота и неделя. Поне през сезона е хубаво да има по-често. Персоналът ние си го караме нагоре и надолу със служебни автомобили. Трудно идват и да доставят стока... Аз лично се надявам нещата да се оправят поне в някаква степен. Иска ми се да успеем да въведем още нещо ново като технология както в хотела, така и в местността. Трябва да чуват хората за Узана. А конкуренцията по принцип е здравословна. Ако всички имат работа и ние ще имаме работа.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото

Следвай ни