Западният обход с уникална маркировка

При първи и втори етап на Западния обход на Габрово
Западният обход с уникална мар
При първи и втори етап на Западния обход на Габрово е положена уникална за България маркировка. Оценката направи шефът на агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, който заедно с вицепреимиера Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова - на реги

"Тези габровци каква маркировка са сложили на пътя. На много малко места има такава“ - възкликна инж. Лазаров, веднага след като слезе от колата и стъпи на новия асфалт на кръстовището на с. Донино, откъдето започва първият етап на Западния обход на Габрово. 

Рехабилитацията на отсечката от 7,6 км, която започва от кръстовището след село Донино, от което обходният път се отделя от път І-5 Велико Търново – Габрово и завършва преди пътен възел „Поповци” на път II-44 Севлиево – Габрово, беше завършена през 2013 г. На обекта са направени: ремонт на пътната конструкция, ремонтирани са мостът над река Янтра и надлезът с общинския път за село Велковци. Подобрено е отводняването на пътната настилка. По цялото трасе е положен нов асфалтобетон, поставена е нова хоризонтална маркировка, монтирани са нови пътни знаци.
Съществено са завършили строително-монтажните работи и по втория участък с дължина 3,2 км. Извършена е рехабилитация и реконструкция на съществуващия път. Трасето минава западно от кв. Войново и завършва при с. Чехлевци. Третият, четвъртият и петият етап са изцяло ново строителство. Третият участък (5 км) е от пътното кръстовище с път III-4404, село Чехлевци до п. в. „Дядо Дянко“ в Габрово.

Четвъртата отсечка /4,1 км/ е от п. в. „Дядо Дянко“ до кв. „Радецки“. Предвижда се и изграждането на етапна връзка на обходния път на Габрово с Шипченския проход /3,1 км/. В петия етап е строителството на участък от 10,5 км - пътна част с 6 виадукта и 5 тунела, включително и тунела под Шипка с дължина около 3,2 км. Той е предвиден за периода до 2020 г.
След като вицепремиерът Томислав Дончев даде дума, че през тази година ще бъдат положени максимум усилия да се навакса закъснението при изграждането на другите етапи от Западния обход, той поиска инж.Лазаров да обясни уникалността на маркировката и кога такава ще бъде положена на всички пътища в България.
„Маркировката пластик – обясни инж.Лазаров. - Тя е специална и нейната цел е да предупреждава шофьорите. При настъпване на маркировката от автомобилните гуми, тя издава специфичен шум, който предупреждава водачите на моторни превозни средства, че напускат лентата и навлизат в друга посока. Ако при заспиване или друга причина се премине през нея, тя своевременно алармира и изостря вниманието.
Хубаво е тази маркировка да се поставя на нови пътища . Така че, г-н Дончев, колкото повече нови пътища, толкова повече нови маркировки ще има“ - отговори шефът на АПИ инж.Лазар Лазаров и уточни, че такава маркировка е направена само на автомагистралите „Тракия „ и „Струма“ и на Обхода на Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото