Заедно за децата на България

Водеща! Petko-Hinov--B-lgarskite-detsa-sa-umni,-daroviti-i-zasluzhavat-nashite-vseotdaini-grizhi
Петко Хинов: Българските деца са умни, даровити и заслужават нашите всеотдайни грижи
Проект на фондация "Петко Хинов"

    Мисията на този проект е да създаде условия за израстване на ново поколение деца, радетели за доброто на България! Деца, които са високо осъзнати, добродетелни, познаващи себе си, даровити. Деца, работещи в посока на развитие и разгръщане, уверени, изграждащи пълноценни и щастливи взаимоотношения в семействата си, и обществото. Това са деца добротворци, които с отговорност ще създадат едно по-добро бъдеще. Това са децата – бъдещите лидери на България.
    В интервю сестрата на Петко Хинов – Елена Хинова, разказва  за проекта, който ще се реализира от 14 до 17 август това лято.


димка господинова

– Г-жо Хинова, запознайте ни с историята на фондация "Петко Хинов", как бе създадена тя?

– Това е история, в която се преплитат много тъжни и светли тонове. Създадохме фондация „Петко Хинов“ през месец март 2022 година в памет на брат ми Петко Хинов, който си отиде от този свят на 3 януари 2022 г. Семейството ни пожела да намери начин да продължи делото му. Това са тези мигове в живота, в които избираш да превърнеш болката в смисъл, тъгата в радост от възможността да споделяш наследството на един изключително даровит българин, за когото писателят Димитър Томов сподели:

„Петко Хинов удивително прилича на големите старобългарски книжовници от златния век на българската култура. Той е техен приемник. Той е доказателство, че нишката между тогавашна и днешна България не е прекъсната.”

Фондацията е основана от семейството ни – родителите ни, снаха ми и двамата ми сина. Управлява се от управителен съвет, в който членуваме аз, снаха ми Сяо Ли и малкият ми син Камен Узунов. Сяо Ли е заслужено директор на фондацията ни. Няколко месеца след основаването й се присъедини и доц. д-р Антония Цанкова, която е Ръководител на катедра „Китаистика“ към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Мисията на фондацията е двуизмерна, а именно да поддържаме художествения завет на поета и преводач Петко Тодоров Хинов, както и холистично да подпомагаме талантливите деца на България с оглед създаване на устойчивост в тяхното развитие за изграждане на пълноценно и мотивирано поколение от добротворци за бъдещето на България. 

– Липсва ли Ви брат Ви?

– Да! Липсва ми много! Често си общувам с него чрез музиката и спомените ни от детството. Нашата връзка беше много силна и въпреки че още в ранните за мен детски години се отделихме един от друг, тъй като той отиде да учи в езиковата гимназия в Пловдив, сме били близки в сърцата си и винаги готови да си помагаме.

Най-ярките ми спомени с него са от безгрижното ни детство и от последните 11 години. Той винаги е бил образец за подражание, изключително надарен в музика, литература, изобразително изкуство, смирен, отдаден от сърце на всичко, с което се е захванал, търпелив, уважителен, добър. Винаги съм усещала закрилата му, не само като малко момиченце, но и в по-късните години. Спомням си, че първо с мен споделяше за най-съкровените си мечти и за важните решения в живота си.

Музиката беше моста между душите ни. Винаги пеехме, когато бяхме деца. Любимият ни дует беше Carpenters – те са брат и сестра и за съжаление Карън Карпентър също си е отишла рано от този свят.

Брат ми пося много семенца в сърцето ми, които сега цъфтят. Чувствам, че ми дава огромна сила, за да продължа да творя и да се изразявам, чрез талантите, които са ми дадени. Проектът „Заедно за децата на България“ е израз на тази сила.

– Как се роди идеята за проекта “Заедно за децата на България“?

– Проектът „Заедно за децата на България“ е моя мечта. Дълги години съм таила в сърцето си желание да работя с деца и да им помагам. Нямах смелостта да започна, а и ми трябваше време да изчистя визията си, а именно как точно бих искала да помагам на децата.

Когато взехме решение да създадем фондацията си, казах, че сега е моментът да действам и да развия идеите си. Събрах смелост и предложих на семейството ни да включи в мисията на фондацията и работата с деца.

Ели Хинова

Брат ми пося много семенца в сърцето ми, които сега цъфтят, чувствам как ми дава огромна сила да продължа


Батко – моят брат Петко, обичаше децата! Той споделя в книгата си „Българско народознание и превод“, в трета беседа „Българските деца са умни, даровити и заслужават нашите всеотдайни грижи.“ Исках да поема тази грижа, която батко завеща не само за моите прекрасни племенници Тодор, Катя, Иоан и Юлия, но и за децата на България.

Мисията на проекта е да създаде условия за израстване на младо поколение - радетели за доброто на България! Деца, които са бъдещи лидери – добродетелни, даровити, уверени, изграждащи пълноценни и щастливи взаимоотношения в семействата си и в обществото. Това са деца – добротворци! Те с отговорност, внимание и грижа ще създадат едно по-добро бъдеще за страната ни.

– Има ли изисквания за кандидатите, които искат да участват в проекта?

– Най-важното за нас изискване е децата да имат желание да участват в този проект, да са мотивирани, любопитни и да искат да се развиват.
Смятаме, че най-подходящата възраст е 13 и 14 години. Това е началото на пубертета, когато децата започват да съзряват, да си задават важни въпроси относно смисъла и мястото им в обществото. Често в този период те се затварят и споделят по-малко с родителите си, чувствителни и податливи на „изкушения са“. В тази възраст децата имат нужда от приятели, които са отворени да ги чуят, да им помогнат сами да намерят отговори на важните за тях въпроси, да вярват в тях и да ги подкрепят. Да им помогнат да направят сами и уверено изборите си за личностно израстване и бъдеща професионална кариера.

– Какво очаквате като резултат от участието на децата в проекта?

– Очакваме децата да изградят високо ниво на себеосъзнатост, човешки взаимоотношения и отношение към околната среда. Да направят стъпки в това да разберат мисията си, за да въздействат положително на света, в който живеем. Да развият усещане за свързаност и взаимозависимост "човек – общество – природа" на база на по-високото си ниво на себеосъзнатост. Да се научат да работят заедно в сътрудничество с високо ниво на себеуважение и уважение към околните. Да прилагат наученото за себе си и околните в изграждането на екипен проект, който да има положително въздействие върху природата и обществото.

– Как събрахте екипа, който ще води децата, и мястото, където ще се проведе проектът?

– Спонтанно и бързо! Написах писмо до петте си близки приятелки, които имат различни таланти, и ги поканих. Знаех от многото разговори, които сме водили, че искат да работят с деца. Познавах добре качествата, талантите и ценностите им и интуицията ми подсказа, че ще създадем отличен екип. Нямах очаквания, но всички отговориха много бързо с категорично „Да!“. Събирането на екип по проекта беше моят прекрасен Коледен подaрък, тъй като заговорихме за проекта през декември 2022 г.

Не беше трудно да избера и мястото. Обичам Стара Планина, тъй като голяма част от детството си съм прекарала със семейството си във вилата ни в село Стоките. Хижа "Плевен" е лесно достъпна, предлага красиви гледки и материалната база е отлична.

– Как желаещите могат да се свържат с Вас?

– Обикновено родителите на децата се свързват с нас по телефон (0897370371) или електронна поща (elly.hinova@gmail.com). За нас не беше трудно да наберем децата. Още през първите 10 дни запълнихме групата. Сега е важно да намерим спонсори, тъй като децата не заплащат нищо и финансирането на проекта е изцяло от фондацията. За тези, които чувстват, че този проект е близък до сърцата им и биха желали да подкрепят каузата, могат да намерят сметката за дарение на страницата на фондацията: https://foundation-petkohinov.com/dari-sega

– Петко Хинов беше много горд със своите четири деца, ще участват ли те в проекта?

– Да, най-големият ми племенник Тодор Хинов ще се включи. Вярвам, че за него това ще е едно вълнуващо преживяване – да се срещне с други деца, да опознае природата и себе си. Той е много талантливо дете, както и останалите ми племенници. Тошко рисува прекрасно, участва в конкурси и печели награди. Катя се изявява на музикалното поприще, тя пее чудесно!

И Тошко, и Катето пишат стихотворения и разкази. Миналата година бе публикуван сборникът „Мечтатели“ (с литературно творчество на участници в летен курс по творческо писане към Градска библиотека – Севлиево) и произведения и на двамата намериха място в него, илюстрирани от Тошко.

Катето споделя, че ще стане писател и преводач и ще продължи делото на баща си. Иоан е много артистичен и музикален, а Юлия все още е много мъничка, но и тя дава заявка за специален музикален талант.

– Какви други инициативи включвате в дейността на фондацията?

– Обичам да си напомням моя лична мантра „Малкото е повече“. За първи път създаваме и управляваме фондация и по-важно е да правим по-малко на брой, но качествени проекти. Както споделих, проектите ни са насочени към продължаване на дейността на брат ми, стимулиране на младите преводачи, китайската литература и култура. Ежегоден проект за нас ще бъде конкурсът за млад преводач с награда „Петко Хинов“. Миналата година проведохме първото му издание в партньорство с Институт "Конфуций" Велико Търново. Тази година подготвяме второто му издание.

Проектът „Заедно за децата на България“ е другата ни инициатива. Имаме идея да продължим да създаваме стойност за децата, чрез проект, който брат ми мечтаеше да развие. Той се нарича „Да прочетем България на нашите деца“.

Планираме да стартираме записване на аудиокниги. Ето какво сподели брат ми за тази инициатива:

„Всички, които обичаме четенето, можем да записваме на глас това, което четем. На нашите деца и на мнозина от нас не ни достига време да се насладим на българските книги – записаните книги са една чудесна отмора от претоварения ден и едно незабравимо преживяване. Мислех си, тъй и тъй чета книги – защо да ги чета самичък? Ако ги чета на глас, записвайки ги – дори без обработка, дори с различните неизбежни «семейни шумове», дори с грешките, връщанията и препрочитанията, без грижа за «професионализъм», от това може да се получи едно чудесно разширяване на семейството на четящите българи и така, чрез прочетените от нас книги можем да бъдем заедно! Защото да не бъдем заедно, това е един от признаците на бавното ни изчезване от историята. И книгите, които ще четем, да бъдат винаги като семейните ни събирания и нашите домашни библиотеки – безплатни, общодостъпни, честни като усмивката на старото приятелство.“ - Петко Хинов

Тази година ни предстоят представянето на пълната автобиография на брат ми „Моята България, моят Китай“ през месец октомври в град Севлиево, както и представянето на „Книга на песните“, която е преведена от него, завършена от Антоанета Николова и редактирана от Доц. Антония Цанкова. Представянето ще бъде на 16 юни 2023 (петък) в Китайски културен център на улица „Георги С. Раковски“ 77, 1000 София Център.

– По-малките деца от 13-годишните, могат ли да се надяват, че ще участвата в проекта “Заедно за децата на България“ през следващите години?

– Всъщност в групичката имаме и 12-годишни деца. Родителите им настояха да ги включим, тъй като вярват в ползата от участие за децата им. Нека първо премине първото издание на „Заедно за децата на България“ и екипът ни ще помисли как можем да развием проекта. За да стане устойчив този проект, ще са ни необходими спонсори и съмишленици. Иска ни се да имаме повече от една група деца годишно. Екипът работи напълно на доброволни начала. Ценя ги безкрайно, благодарна съм и имам силна вяра, че можем да създадем устойчив проект, който да допринася за бъдещето на нашата прекрасна България.

– Колко деца се предвижда да участват в проекта?

– В проекта ще участват 12 деца. Вече желание са заявили деца от цяла България.

– Кога ще се проведе “Заедно за децата на България“?

– Събитието ще се проведе от 14 август до 17 август тази година в хижа "Плевен", намираща се във величествената Стара Планина. Програмата, както и информация за екипа, читателите могат да намерят на уеб страницата на фондация „Петко Хинов“ (https://foundation-petkohinov.com/zaedno-za-detsata).

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Анфас

Към началото

Следвай ни