Атанас Димитров: Театърът е магия, защото всичко се случва в момента, няма втори дубъл

atanas-Dimitrov
Атанас Димитров
  Най-младият актьор в Драматичен театър "Рачо Стоянов" е Атанас Димитров.

 Той е само на 23 години, завършил е в Пловдивски университет "Паисий Хиледарски", играл е в Държавен куклен театър Търговище. От този сезон вече е в Габровския театър. Веднага са му поверили две роли, според режисьорите се справя много добре. Той обича усамотението, Габрово му дава нужното спокойствие. Мечтае да изиграе Разколников от "Престъпление и наказание" от Достоевски, а също така и за роля на герой на Ремарк.


- Къде сте завършили актьорско майсторство, при кого?

- Завършил съм актьорско майсторство в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в класа на доц. Лео Капон.

- На какво ви научиха в университета?

- Най-ценният урок, който съм получил е да следвам сърцето си. Лео е невероятен педагог, професионалист, артист и приятел. Той ме научи да не мисля буквално, да не поставям всичко в изградени рамки. Да търся постоянството в себе си и да превръщам негативните чувства в позитивни.

- Защо избрахте Габровския театър? Как попаднахте тук?

- Директорът Петко Койчев ме покани като гост-актьор за детско представление по украинска приказка. За второто представление, което сега репетирам "Приятнострашно" от Яна Борисова, се явих на кастинг и ме одобриха.

- Имате ли други драматични роли или ролята в "Приятнострашно" Ви е първа?

 - Дипломирах се с ролята на Рачо Драгалевски в "Двубой" по Иван Вазов. Играл съм и вестникаря от "Маршрутка" на Елин Рахнев. Тук е дебютът ми в професионален драматичен театър.

- Какъв е Вашият персонаж в пиесата?

    - Аз играя Виктор, който е по-малкият брат на Филип. Виктор е доста затворен човек, който не е имал леко минало, тръгнал е по лошия път, стъпвал е накриво, загатва се за наркотици и други зависимости.

Атанас Димитров

- Играете и в украинката приказка с режисьор Людмила Оспадова, каква е ролята?

- В приказката играя Петльо. Той е по-големият, по-отговорният и учи по-малките си приятели да се грижат един за друг, да си помагат, да бъдат по-отговорни. Поуката на приказката е, че да получиш нещо, трябва да се потрудиш и който не работи, не трябва да яде.

- Доволен ли сте, че още със старта си от габровския театър ви повериха две роли, и то не малки?

 - Да, това е абсолютен реверанс към един млад и неопитен актьор. Аз съм много благодарен на директора, на режисьорите, на колегите.

- Допада ли Ви трупата на Габровския театър, има ли какво да научите от по-опитните актьори?

- Да, абсолютно. Допадат ми и репертоарът, и трупата, отношенията. Всичко е много професионално и страхотно. Има какво много да науча от по-опитните актьори. Разговарях с тях и за един месец, научих доста неща. Дадоха ми много съвети, препоръки и подкрепа. Тепърва има много какво да науча от тях.

- Кой актьор Ви впечатли най-много?

- Ами брат ми Филип от пиесата. Става дума за Стоян Руменин, още в първите репетиции усетих силна връзка между нас, бях много респектиран. Гледал съм го преди 3 години в постановката "Свекърва" и много го харесах. За мен той е олицетворение на думата “артист”. Тогава си мечтаех един ден да бъда с него на една сцена. Три години по-късно се случи.

- Какво предпочитате комедия или драматични роли?

- Харесвам повече драматични роли, макар всички да ми казват, че за комедия имам по-добро излъчване на сцена. Играх такива роли в университета "Маршрутка" на Елин Рахнев и "Двубой" на Иван Вазов. Моите персонажи бяха доста добре приети от публиката. Ноември месец ще изиграя първата си драматична роля на Габровска сцена,което е много важно за мен самия и работя усърдно върху нея.

- За каква роля мечтаете, какво Ви се играе?

 - Много бих искал да изиграя Разколников от "Престъпление и наказание" на Достоевски, ако се направи драматизация по книгата. Ако се направи и драматизация и по книга на Ремарк, също бих искал да играя.

- Надявам се, да се задържите в Габровския театър, винаги се търсят млади актьори?

- Нямам планове за напускам. Тук се чувствам добре. Обичам професията си. Благодаря на семейството си, което повярва в мен и не ме спря по никакъв начин да следвам мечтата си да стана актьор. Завърших “Национална гимназия за Сценични и Екранни изкуства” специалност “Актьорско майсторство” в Пловдив, но след 4 години там нямах желанието да продължа да се занимавам с това. Мислех да продължа да уча българска филология и история в Софийския университет. Също като баща ми. Беше трудно решение, тъй като бях приет на първо класиране в София. Никога не съм имал желание да влизам в НАТФИЗ. Тази институция е отвъд моите представи за обогатяване и развиване на качества, но там има и леко лични отношения, които не желая да коментирам.

Същата година Лео взимаше клас в Пловдив. Прие ме. Бях много щастлив и не заминах за София. Ще цитирам любимия си писател Виктор Пасков: „Развълнувах се… Театър, дявол да го вземе! Изкуство! Бях горд.”

Семейството ми повярва в мен, че мога да се справя с актьорското майсторство и че имам качествата за това. Тогава се запознах с Петко Койчев, директорът на Габровския театър. Той беше жури на националния конкурс по актьорско майсторство, което се организира всяка година в гимназията. След дипломния ни спектакъл “Offline-на театър съм”, където бях в ролята на Холдън Колфийлд от “Спасителят в ръжта” на Селинджър, Петко дойде и каза, че му харесват актьорските ми данни и ще следи моите изяви. Той и родителите ми гласуваха доверие и подкрепа. Много пъти си мислех дали съм взел правилното решение, откакто съм в Габрово, мисля, че съм на прав път.

- Блазни ли ви киното, сериалите, които правят известни много млади актьори?

- Не гледам съвременно българско кино.Некачествено е. Бутафорно е. Не поражда в мен нищо друго освен това да съжалявам,че съм включил телевизора. Гледам с удоволствие старото българско кино. Новото по никакъв начин не може да ме впечатли и да ми привлече вниманието. Нямам желание да играя в българско кино. Предпочитам театъра. Театърът е магия, защото всичко се случва в момента, няма втори дубъл. Театърът е като първото впечатлението. Нямаш право на второ и това е едно от най-красивите неща. Както имаше един цитат, за съжаление в момента не мога да си спомня чий е: "Великото на това изкуство е, че на финала, дори покойникът се събужда, за да се поклони.

- Харесва ли Ви Габрово?

- Габрово е спокоен град. Точно това търсех, да се отделя от забързаното ежедневие в големия град. Тук усещам спокойствие, което ми помага да остана насаме със себе си. Аз съм доста затворен човек, предпочитам собствената си компания, тишината, спокойствието. Оставам насаме,колкото си искам. И това ме прави щастлив. Работя върху първата си книга,която се надявам да излезе от печат до края на следващата година.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Анфас

Към началото

Следвай ни