За първи път в България се проведе Ден на четенето, десетки от Габровска област се включиха в инициативата

Водеща! TSelta-na-Denya-e-da-se-nasochi-vnimanieto-na-malki-i-golemi-k-m-cheteneto-kato-fundamentalen-protses-za-razvitieto-na-gramotnostta
Целта на Деня е да се насочи вниманието на малки и големи към четенето като фундаментален процес за развитието на грамотността
На 17 ноември за пръв път в България се проведе Ден на четенето под мотото „Четенето дава възможности".

Детски градини, училища, библиотеки, читалища, представители на културни институции, на местната и държавна власт от област Габрово също се включиха в инициативата

Целта на Деня е да се насочи вниманието на малки и големи към четенето като фундаментален процес за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения. Четенето ще повиши преди всичко уменията на младите да извличат и анализират информация от различни източници, да я съпоставят с онова, което им е известно към дадения момент, за да вземат адекватни и информирани решения за себе си и за общността, в която живеят.

Ето как протече 17 ноември в общините на областта.

Регионалната библиотека “Априлов – Палаузов“

Основен двигател в Габрово бе Регионалната библиотека “Априлов-Палаузов“, която събра любители на писаното слово, библиотекари и ученици, за да почетат заедно различни произведения. В Детския отдел гостуваха ученици от втори и трети клас на ОУ „Ран Босилек“.

Заместник областният управител Даниела Маринова запозна учениците с биографията на патрона на училището и им прочете някои от любимите на поколения българи негови стихове като “Родна стряха“.

Малчуганите също прочетоха различни стихове за деца по свои избор, а после подредиха цветно табло с имената на всички произведения.

За финал учениците имаха за задача да отгатнат коя детска песен по известно литературно произведение слушат, като подредят в поредността на слушане имената на песните.

В Габрово проявата бе посветена и Петко Славейков, чиято рождена дата съвпада с деня на събитието.

детска градина „Светлина“ – Трявна

Кметът на Община Трявна Денчо Минев посети ДГ „Светлина“ – Трявна, от чието ръководство получи специална покана да уважи празника.

Минев зарадва десетките малчугани от различните възрастови групи на ДГ „Светлина“ с една от любимите си приказки – тази за Добрината на Иван Мишев и с усмивка им сподели как е прекарвал дните си като дете и като възпитаник именно на това детско заведение преди време.

„Добрината това е, което за другите направиш без те да знаят дори. Не броиш на пръсти услугите, не чакаш за всичко да платят с пари. Добрина е когато на съвсем непознат помогнеш в нужда или с дума добра. Дадеш от сърцето и той стане ти брат, ето това е истинската Добрина. Когато усмивка подариш ти на друг или в нужда протегнеш ръка, Добрината тогава и в големия студ стопля изстиналата в мъка душа“, прочете пред децата Денчо Минев и със своя артистизъм ги въвлече в приказката и нейния истинския смисъл. Този на Добрината. Желаещите застанаха редом до него и по свой начин описаха как си я представят те.

Възпитаниците на ДГ „Светлина“ – Трявна изпълниха химна на своето детско заведение и от своя страна също зарадваха новия кмет на Община Трявна. Денчо Минев получи прекрасен подарък от ръководството и екипа на детската градина – колаж с негови снимки като възпитаник на ДГ „Светлина“ – Трявна, израстване и професионално развитие във времето.