Яков Джераси: “В Габрово видяхме България на бъдещето”

Топ новина! 	През годините в Габрово са идвали бизнес делегации на побратимени
Яков Джераси: “В Габрово видях
През годините в Габрово са идвали бизнес делегации на побратимени градове от различни страни. Малко от тях са изразявали такава категоричност за бъдещи бизнес отношения с габровски фирми. Какво видяха израелските бизнесмени в Габрово? Каква е причината о

    - Г-н Джераси, казвате че в основата на връзките между Габрово и Петах Тиква стои вицепрезидентът Маргарита Попова. Как се осъществи това?
    - Аз отидох при нея и казах, че търся град в България, който да работи с Петах Тиква. Тя ми каза: ”Аз имам една много добра приятелка от Габрово, която е кмет на града, и може би ще ти бъде интересно да се запознаеш с нея. Една седмица по-късно ме викнаха да се запозная с Таня Христова. Това беше в края на 2013 година. Първото, което ме впечатли беше, че може да говори повече от един език и той не е само руски. Впечатли ме нейната амбиция и интереса към това, което аз предлагах. Имаше втора, трета среща и накрая решихме до поканим в Габрово кметът на град Петах Тиква. И той дойде през октомври 2014 година, но не сам, а взе със себе си още 100 души!
    Искам да Ви кажа, че не е лесно за един кмет да организира гостуването на 100 човека. А тя покани и посланика на Израел в България! Това е голяма работа.
    Обикновено на такива събития мен ме канят да превеждам. Но сега Таня Христова още с идването започна на английски сама да представя екипа си и общината. Аз не познавам друг кмет в тази страна, който може да се представя по такъв изключително добър начин.
    И искам да ви кажа, че на това се дължи цялата работа между Габрово и Петах Тиква. Представянето е твоята визитна картичка. Това, че изглежда добре, е дар от Бога. Но това, че може да защити позицията си на кмет, много красиво, много достойно, не нахално,  е нещо голямо. Има неща, които не се учат. Или го имаш, или го нямаш. А тя има много! Аз съм възхитен!
    - Как се стигна до идването на израелската бизнес делегация в Габрово? Как ги привлякохте?
    - Следва посещение на Таня Христова в Израел. Трябва да кажа, че преди да замине, тя ме предупреди, че не иска това партньорство да бъде само kohter party, т. е да се събираме само на маса, а иска нещо да стане, нещо, което ще е от полза за Габрово. Аз я попитах какво точно иска да се случи. А тя каза – съвместни отношения, които да позволяват разкриването на нови работни места.
    Когато посетихме Израел, видяхме такива възможности, защото там има фирми, които развиват много специална индустрия и техника, а тук в Габрово тези неща също се произвеждат. И при сегашното посещение в Габрово нашите бизнесмени видяха, че могат да намерят приложение в Израел. Нашата индустрия (в България – б. а.) е чиста, всичко е наредено, въпреки че има и тежка промишленост. Това, което видяхме тук, не е България, която знаем. Тук видяхме България на бъдещето.
    - Мястото, за което говорите, е Габрово, нали?
    - Да!  България на бъдещето видяхме в Габрово – всичко събрано на едно место. И това прави мястото много интересно.
    Тук има и много интересни хора, които дават и солта и пипера на този град. Защото човекът прави интересно едно място, не сградите, не дори и паметниците.
    Да градът е хубав, чист, има прекрасна природа, има хубави скулптури, но аз идвам заради хората, които работят тук и искат неща, които да са добри за населението на този град.
    Аз не помагам на хора, които напускат страната. Аз и фондацията, която представлявам, помагаме на млади хора, които искат да посещават университетите на тази страна.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни