ВСС не избра окръжен прокурор на Габрово

	Вчера Висшият съдебен съвет не успя да избере нов окръжен
ВСС не избра окръжен прокурор
Вчера Висшият съдебен съвет не успя да избере нов окръжен прокурор на Габрово за следващите пет години. Кандидатите за поста бяха двама - сегашният шеф на Окръжна прокуратура - Габрово Милчо Генжов и районният прокурор на Севлиево Диян Атанасов

РУЖА ЛЮБЕНОВА
 
. Нито един от тях обаче не събра необходимия брой гласове от кадровиците на Темида и така се откри пътят за нов конкурс.
Мандатът на Генжов изтече през юни т. г., но той реши да се пребори за втори. Стажът му в прокуратурата е 31 години. Диян Атанасов пък е от по-младото поколение прокурори - стажът му като обвинител е 13 години, от които 9 на поста районен на Севлиево.
Само преди седмица, на 3 юли, Милчо Генжов се яви пред ВСС, тогава като кандидат за поста апелативен прокурор на Велико Търново. Ще припомним, че към апелативната прокуратура в старата столица са Габровски, Ловешки, Плевенски, Русенски и Великотърновски съдебен окръг. Единствен конкурент на Генжов тогава бе доскорошният окръжен прокурор на Русе Огнян Басарболиев. В крайна сметка ВСС избра русенеца, като за него гласуваха 14 от кадровиците на Темида, двама бяха „против“, а седем се въздържаха.  Генжов събра седем гласа „за“, девет „против“ и седем се въздържаха.
Вчера, при представянето на концепцията си пред ВСС, той е подчертал виждането си за подобряване на съвместната работа с ДАНС, МВР и НАП и засилване на методическото ръководство и ревизионно-контролната дейност на работата на районните прокуратури, съобщиха запознати.
Другият кандидат за окръжен прокурор на Габрово - Диян Атанасов, наблегнал на предприемането на мерки за намаляване броя на върнатите дела, по-голяма натовареност на следователите и зачитане мнението на колегите му по наболели теми. Специално внимание в концепцията си  обърнал на недостатъчната работа на габровското обвинение с медиите.
При гласуването от присъстващите 21 члена на ВСС, незнайно защо, за Генжов са гласували 20. Гласовете - седем „за“, трима „против“ и десет „въздържали се“. Наложило се прегласуване, тъй като един от съвета не бе упражнил правото си на вот. При повторното гласуване се променил само броят на въздържалите се – от 10 на 11.
За опонента му Диян Атанасов „за“ гласували шестима, двама - „против“, а тринайсет се въздържали. 
С тези резултати избор не се получи и предстои ВСС да открие нова процедура за шеф на Окръжна прокуратура - Габрово. Впрочем малко по-късно вчера ВСС не успя да избере шеф и на Окръжния съд в Монтана.  След втория провален избор на административен ръководител кадровиците на Темида бяха атакувани анонимно с предложението гласуването „въздържал се“ да отпадне „като недопустима форма на пасивност, тъй като по същество представлява липса на действие и като такова води до деструктивизъм“. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни