Випуски на свободата си дават юбилейна среща на Шипка в рамките на тържествата за Шипченската епопея

Водеща! T-rzhestvata-se-otkrivat-na-15-avgust-s-izlozhba-v-HT--Hristo-TSokev4
Тържествата се откриват на 15 август с изложба в ХТ "Христо Цокев4
Наближават дните, в които през горещата 1877 една битка при върховете Шипка и Свети Никола предопределя изхода от Освободителната война.

 Едни героични дни, благодарение на които, днес, изживяваме нашата свобода – да бъдем, да можем и да създаваме бъдещето. Чутовен подвиг на знайни и незнайни герои, който отеква и днес – 145 години по- късно.

За единадесета поредна година ще отбележим с национално честване благодарността към героите. Дните от 15 до 26 август 2022 година ще предложат различни инициативи, в които всеки да открие по нещо за себе си, да отнесе спомен, да създаде такъв у децата си, да стане част от тържествен момент, който след време ще остане в историята.

Различни по тематика изложби се предвиждат да бъдат представени на габровци и гостите на Габрово в рамките на тържествата – „ От оръжието към плуга“, „Възкресение на свободата“, „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“, „145 години Шипченска епопея – 145 патриотични цитата“ и „Цветна и красива Шипка“. Ще бъдат представени в Габрово сборникът на проф. Петко Петков „Пътища към Освобождението“ и "Храм-паметник „Рождество Христово“ край крад Шипка“ на д-р Чавдар Ангелов.

След две години прекъсване деца от цялата страна отново ще премерят сили и издръжливост в националното състезание за ученици по изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Продължава традицията и с един различен урок по история – този от мястото на събитията, който през настоящата година ще бъде представен от проф. Веселин Методиев.

Две нови възстановки, пресъздадени от НД „Традиция“, ще могат да наблюдават гостите, посетили тържествата на Върха– Речта на Царя при откриване на Паметника на свободата и жива картина на „Битката при Орлово гнездо – ден Първи“.

През тази юбилейна 145 – годишнина от Шипченската епопея за първи път среща ще си дадат випуските от български военни училища по повод присвояване на първо офицерско звание на Шипка, когато се очаква рамо до рамо да застанат запасни офицери от шипченския випуск 1967 година, от 1971, 1972, 1977 до последния произведен випуск на Шипка през 1991 година.

Няма да липсват и концерти за габровци и гостите на тържествата. Кулминацията ще е с тържествена заря-проверка в Габрово и церемония по полагане на венци и цветя на връх Шипка с участието на един от символите на страната ни – Националната гвардейска част.

За първи път на конкурсен принцип са избрани и съпътстващите мероприятия в рамките на тържествата, които ще се изпълняват от 22 до 25 август в градска среда и са по инициатива на различни организации.

Цялата програма и активностите, в които може да се включите, може да прочетете на интернет страницата на Национално честване „Шипченска епопея“ www.shipka.org.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Българщина

Към началото