„Видима“ ще представи „Пътища“ - самостоятелна изложба на Здравко Палазов

Топ новина! Izlozhbata-se-otkriva-na-22-yuni-2021-g.-ot-18-00-ch.
Изложбата се открива на 22 юни 2021 г. от 18:00 ч.
За Здравко Палазов големият български художник академик Светлин Русев казва: „Има автори които не се нуждаят от представяне.

 До такава степен е лично възприемането и внушението им, че всяка словесна намеса малко или много ще наруши автентичността на автора“.

Това ще е първа изява на утвърдения в национален мащаб творец Здравко Палазов пред севлиевска публика. Оригинален и разпознаваем като творец, той извежда вълнуващите го философски теми с прецизност и вещина, сътворявайки красива, чиста и духовна живопис. Не случайно в заглавията на картините му се повтарят думи като път, светлина, притча, начало. Здравко Палазов е ярък български художник, разказвач на притчи и други изящни истории, образописец, който очарова публиката със своите реални, измислени, понякога фантасмагорични персонажи. Неговите платна вълнуват със своята непосредственост, с простичкия си, но разтърсващ изказ, със стремежа да ни връща към началото на времето и човешкото битие.

Всяка от творбите разказва различна история - за живота и за смъртта, за светлината, за новото начало, за смирението, за търсенето на истината, за изкушението. Художникът пресъздава религиозни теми - от древните цивилизации до християнството. Посланието на картините му е адресирано към нашето време, към всеки от нас, който иска да промени света. За всеки, който се вълнува от древните притчи, от духовните послания на миналото и от градивността на човешкия талант и дух, срещата с картините на Здравко Палазов ще бъде истинско откровение.

Здравко Палазов е роден през 1957 г. в гр. Смолян. Още в ранна възраст заминава за Казанлък, за да учи в художествена гимназия. Продължава образованието си в Националната художествена академия в София, където се дипломира през 1984 г. със специалност Живопис. Специализира в Русия, Италия, Франция. Веднага след това започват и активните му изяви във всички национални изложби, като работи основно в областта на живописта и рисунката, илюстрацията и художественото оформление. Участва в много национални изложби в страната и в представителни колекции на СБХ по света. От 80-те години насам Здравко Палазов реализира поредица самостоятелни изложби в Канада, Германия, Чехия, Полша, Швейцария, Япония, Русия, САЩ, Австрия, Испания и други държави. Негови творби има в много частни колекции и художествени галерии. Освен живописец Здравко Палазов е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на авторите Найден Вълчев, Любомир Левчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Дамян Дамянов, Уилям Мередит, Ганчо Керечев и др. Здравко Палазов е сред експертите, които участват в създаването на Закона за културното наследство. В периода 2006 - 2014 г. е директор на Художествена галерия - Смолян. Живее и твори в родния си град.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни