Веселин Долмов-Арсен: „Човек успява, когато обича това, което прави, и прави това, което обича”

<p>Веселин Долмов от Варна, известен като маг с артистичното си
Веселин Долмов-Арсен: „Човек у

Веселин Долмов от Варна, известен като маг с артистичното си име Арсен, беше един от най-атрактивните участници във Фестивала на уличната магия в Габрово, който се проведе в петък, събота и неделя. Арсен участва и в Магичната среща „Златната котк

- Кой Ви запали да се занимавате с фокуси? Как станахте магьосник?
- Съвсем случайно от един уличен магьосник си купих няколко фокуса и пред приятели в компания се оказа, че това занимание доста ми допада. Заради реакцията им още повече се влюбих в това изкуство, започнах да преследвам магьосници, за да науча нещо повече от тях. Така се запознах и с Астор, а той ми даде още повече надежди като ми предсказа, че ще имам голям успех.
- Това ли Ви е професията?
- Да, с това се изхранвам изцяло. Донякъде успявам.
- У нас уличното изкуство, уличната магия не е много популярна.
- Да, права сте. Като цяло уличното изкуство в момента навлиза в България като иновация и се приема добре от хората. Харесват им фокусите, илюзиите, манипулациите. За мен лично е много хубаво, че се случват такива събития като Фестивала на уличната магия и още веднъж искам да благодаря на Община Габрово за проекта, реализиран по програма „Култура“. С всяко ново идване в Габрово забелязвам, че много деца, ученици от всякакви възрасти се запалват по това изкуство и това още повече ме радва. През по-миналата и миналата година по едно дете от мен се запалиха да се занимават с фокуси. Тази година – също, и аз съм много горд от това.
- Каква е разликата между магичната среща „Златна котка“ в началото на април и сегашния фестивал на уличното изкуство?
- Разликата е, че сега обхващаме с нашите изяви много по-голям район и много повече хора. Сега бяхме разположени на три места, три дни и за събитието успяха да разберат не само габровци, а дори и цяла България, заради отразяването му от много медии. Това допринесе много за доброто ни представяне.
- Габровският маг Дани Маджикс и организатор на фестивала изпълни за първи път в България номера на прочутия Хари Худини като се освободи от усмирителна риза и развърза краката си на 21 метра височина без предпазни средства. Как оценявате изпълнението му?
- Като цяло мисля, че Дани направи номера по много добър начин, защото видях, че изтръпна не само публиката, а и част от колегите, тъй като номерът е с много голям риск.
- Каква е разликата между илюзията и магията?
- Разликата е голяма. Магичното изкуство, както казва моят учител Астор, се базира на ловкост и остроумие. Когато заблудиш човека или го излъжеш, но красиво, разбира се, а не за да го използваш, като например някои врачки. Ние репетираме страшно много с ръцете си и е много красиво, когато номерът ти се доближи до истинската магия. Тя е необяснимото за хората. Понякога и мен са ме мислили за истински магьосник – нещо, което не мога да обясня.
Аз съм си говорил с различни духовници, тъй като църквата отрича магията тотално, защото тя идва от дявола. Но ние показваме едно изкуство, в което няма лоша магия. Всеки човек има различна психика, реагира по различен начин на дадени фокуси и трябва да се внимава, да имаш добър подход. В днешно време е трудно да си магьосник, не само защото хората са много недоверчиви и не обичат изкуството, а защото трябва да си и добър психолог, освен артист.
- Вие казахте на шега, че всъщност лъжете хората, а те Ви се радват...
- Да. Трябва да имаш подход, да знаеш каква игра да направиш, за да изненадаш едно дете, да не го стресираш, да не мисли, че това е истинска магия, а просто едно изкуство, за което трябват много тренировки и много любов всеки ден, за да има успехи.
- Вие влагате доста чувство за хумор във Вашите номера. Излязохте на сцената дегизиран като героя от филма „Маската“. Номера, примесени с хумор, ли се харесват?
- Ами да. Мисля, че това много се харесва. Но аз обичам и други жанрове в магичното изкуство като например ментализмът - четене на мисли, което се доближава до необяснимата, до истинската магия. Много пъти ми се е случвало, тук ще разкрия една малка тайна, в един фокус, ако нещо не се получи, аз усещам по интуиция и откривам вярната карта, без да знам къде е, а просто като на магия. Аз съм набожен и вярвам, че Господ може да ми помогне и в това занимание. Вярвам, че когато човек обича нещо и се раздава, вярва в това, което прави и прави това, в което вярва, винаги успява.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни