Велико! Тедо Кабакчиев донесе първа победа на България в кръг от Световния шампионат по Супер Ендуро

Vеlikoo-Tеdo-Kabakchiеv-donеsе-parva-pobеda-na-Balgariia-v-krag-ot-Svеtovniia-shampionat-po-Supеr-Enduro
001963-Fim-World-SuperEnduro-La-Coruna-2020-Race-19-01-20.jpg

Химнът на България звуча в чест на Теодор Кабакчиев!

Това историческо за родния мотоциклетен спорт събитие се случи в Ла Коруня, където се проведе третият кръг от Световния шампионат по Супер Ендуро. В северозападния испански град подкрепяният от „Еконт“ габровски мотоциклетен ас се представи феноменално и донесе първата победа за страната ни в кръг от сериите на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). С първо и две втори места в трите състезателни манша на клас „Джуниър“ (пилоти до 23 години), Тедо събра актив от 54 точки и се завърна в топ 3 на генералното класиране, като вече изостава само на 13 от първата позиция, а до края на шампионата има още два кръга.

В Ла Коруня Тедо имаше подкрепата от трибуните на своята майка и по-малкия си брат. Явно това беше нужният емоционален импулс за българския шампион и той направи най-силното си представяне в световните серии до момента. Точно майка му Ива Кабакчиева беше и човекът, който чрез Фейсбук даде възможност на всички интересуващи се от представянето на Тедо да станат свидетели на това историческо състезание, тъй като пряко предаване от Испания нямаше.

Още в квалификациите Кабакчиев загатна, че се готви за нещо сериозно, като даде най-доброто време от 14-те пилоти. Впоследствие талантът ни си осигури и добра позиция на стартовата решетка.

Първият състезателен манш не тръгна добре. Тедо попадна в тапа на втория завой след старта, от която се измъкна трудно, на седма позиция, със сериозно изоставане от повелия в надпреварата лидер в генералното подреждане за сезона Тай Кулинс (ТМ, САЩ). Въпреки, че претърпя две падания заради конкуренти, с прецизно каране българският шампион постепенно стопи пасива и възползвайки се от грешките на останалите успя да си проправи път до второто място, като изпревари в последната обиколка и втория във временното класиране за шампионата – Леон Хентчел („Хускварна“, Германия). Първи финишира полякът Доминик Олсзови (КТМ).

Във втория състезателен манш Тедо показа може би най-доброто си каране в световния шампионат до момента. № 23 стартира от втора редица, преодоля технично скупчването при каменната секция на втория завой и излезе пети от нея, но пилотите пред него бяха в полезрението му. Във втората обиколка Кабакчиев вече беше трети, а след третата поведе. В оставащото време до края Тедо беше перфектен, не допусна никакви грешки и безапелационно спечели втората си победа в манш от световния шампионат. На финала българският ас имаше аванс от 49 секунди пред Милан Шмюсер („Шерко“, Германия) и 50 сек. пред третия – Леон Хентчел.

В манш №3 Кабакчиев тръгна трети, но още във втората обиколка излезе начело и до края на 6-те минути водеше колоната, следван близо от Милан Шмюсер („Шерко“, Германия). За съжаление, Тедо допусна грешка в предпоследната обиколка и това позволи на немският състезател да поведе, а в последствие и да спечели манша. Българският шампион остана втори, на 14 секунди след Шмюсер, а трети, на половин минута зад пилота с № 23, завърши Адриен Жакон (КТМ, Франция).

С резултат 2-1-2 Тедо Кабакчиев събра 54 точки (17+20+17) и развя българския трибагреник на най-високото стъпало на стълбичката за награждаване. С 41 точки (3-3-5) Леон Хентчел остана втори, а третото място зае Адриен Жакон (5-4-3, 39 т.).

Големият губещ от кръга в Ла Коруня беше Тай Кулинс, който завърши на 8-мо място (6-7-11) и взе само 21 точки. Това коства на американеца лидерската позиция в генералното класиране за сезона. Първи вече е Хентчел със 138 точки, Кулинс е втори със 133, а Тедо Кабакчиев заема третото място със 125.

Следващият кръг от световните серии по Супер Ендуро на FIM е на 1 февруари в Будапеща, Унгария.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни