Ученикът на Борис Димовски - Калин Николов, гостува в ДХС

<p>На 23 октомври от 16.30 часа в зала 3 предстои
Ученикът на Борис Димовски - К

На 23 октомври от 16.30 часа в зала 3 предстои да започне... пътешествие. Пътешествие чрез илюстрациите, рисунките, шаржовете, политическите карикатури на Калин Николов, събрани в изложбата „Подир сенките на големите”. А големите са: Едгар

ще имаме възможност да открием нова експозиция, да видим в нея авторовото дарение за Дома на хумора и сатирата, но и да беседваме с един изключително широкоскроен творец.
Калин Николов (роден 1956 г.) е много популярен автор с разностранен талант и изяви в много области на изобразителното изкуство, посвещава се и на историята и теорията на изкуствата. Роденият в София художник е завършил Художествената академия със специалност „Графика и графични техники”, но творческата му енергия, любопитството и изследователският нюх го съпътстват във всяка стъпка, изострят сетивата му за редица забравени, потулвани или недооценявани наши автори, правят го полемичен и държат будна гражданската му съвест. Калин Николов се занимава с карикатура от 1973 година. За първи път изпраща свои творби за участие в Международното биенале в Габрово през 1975 година, когато е войник и няма дори подходяща хартия под ръка. А близостта му с Борис Димовски, когото в Дома на хумора неслучайно смятат за един от духовните бащи на институцията, а габровци обявяват за почетен гражданин, е шанс да стане единствен ученик на този емблематичен творец в художествения живот у нас. Съвместната работа с Димовски през годините го прави свидетел на съдби, явления, факти, които, надяваме се, предстои да бъдат претворени от перото му.
Габровци за първи път ще се срещнат цялостно с творчеството на Калин Николов като карикатурист и илюстратор.
Художникът има множество самостоятелни изяви у нас и в чужбина още от студентската скамейка, съавтор е на Радой Ралин в написването на книгата „Неосъщественият музей”. В момента Калин Николов е уредник в графичния кабинет на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Негови творби се намират в Софийската градска художествена галерия, Дома на хумора и сатирата в Габрово, Националния музей на българската литература, Музея на бившия концентрационен лагер „Нойенгаме” (Хамбург), в обществени и частни сбирки в Австрия, Германия, Гърция, Исландия, САЩ, Сърбия, Унгария, Франция, и др.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни