Тунелът под Шипка - жертва на зелените

Топ новина!
Чака се ВАС да публикува решението от 15 януари

„Планът за нов тунел и път под Шипка по долината на Козя река е заплаха за естествените екосистеми". Това е записано в Плана за управление на парк Българка, през който минава трасето на тунела и пътя. Планът е изготвен от бившият зам.-министър на екологията, Тома Белев. За изработването му са платени 2.6 млн. лева.
Цялата територия, през която минава инфраструктурата свързана с тунела, е включена от Белев в зона с резерватен режим. Там са забранени всякакви човешки дейности и най-вече  строителството. Това е причината, откакто на 30 декември 2021 г. е приет и влязъл в сила  плана за управление на парк Българка, да не може да стартира изграждането на тунела под Шипка. Въпреки че има избран изпълнител, всички процедури са блокирани. Това заяви и министърът на регионалното развитие Андрей Цеков на последния парламентарен контрол.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 
На 15.01.2024 г. във Върховния административен съд на втора-последна инстанция ще се гледа делото, което община Габрово, неправителствената организация НАБЧ и физическо лице са завели срещу приетия на връх новата 2022 година план за управление на парк Българка.
На първа инстанция, заради констатирани множество нарушения при утвърждаването на плана, съдът отхвърли Решението на Министерски съвет, с което той е приет. Този акт на ВАС беше обжалван от Министерство на околната среда и водите.
Основният порок на плана за Управление на парк Българка ,разработван от екип еколози с ръководител Тома Белев, е че той няма задължителната екологична оценка. Освен това според ВАС "той не отговаря на законовите изисквания за своевременност и актуалност и по тези причини е безполезен".
Приетият набързо план на Българка е пример за двойният стандарт, който прилагат зелените неправителствени организации. Пример за това е обжалваният от тях план за управление на парк Пирин. Тогава еколозите изпълниха поръчката на швейцарското НПО  WWF(Световен фонд за дивата природа), на което представител за България е жената на Тома Белев, Веселина Кавръкова, и атакуваха в съда промяната в плана за управление на парк Пирин, която допускаше изграждането на втора кабинка в ски зона Банско. Другата неправителствена организация, която тогава обжалва плана беше "Асоциация на парковете в България", която се управляваше от Тома Белев.

През 2018 г. зелените твърдяха, че не може да има план за управление на парк без Екологична оценка. Когато обаче в края на 2021 г. екипът еколози на Тома Белев трябваше да усвои парите за плана на Българка, екологична оценка не бе направена, защото „нямало нужда“.

Освен това планът е приет и без задължителното становище от Висш експертен екологичен съвет.

Когато през 2021 г. Министерски съвет приема плана за управление на парк Българка, Тома Белев вече е бил назначен за зам. министър на Борислав Сандов в Министерството на околната среда и водите.

След днешното заседание на Върховния административен съд, в срок до един месец се очаква произнасяне. Ако петчленният състав потвърди решението на тричленния и отхвърли приетият план за управление на парк Българка, ще може да започне същинската работа по проекта за изграждане на тунел под Шипка.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото

Следвай ни