Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическа политика:Съдебни процедури бавят Тунела, не пари

Топ новина! <p>„Големият проблем за тунела под Шипка не е липсата на
Томислав Дончев, вицепремиер п

„Големият проблем за тунела под Шипка не е липсата на пари, а доскоро теклите съдебни процедури, свързани с отчуждаване на терени.“ Това заяви за „100 вести“ вицепремиерът и министър по управление на еврофондовете Томислав Донче

 Държавата окончателно се отказва да строи 15 км тунел под Кресненското дефиле като част от автомагистрала „Струма“. Преди експертите да обявят причините за отказа да се строи пътното съоръжение – сеизмичната зона и нарушаване на екологията в района, където трябва да бъде изградено, то беше определено като най-дългия и най-скъп тунелен път в Европа.
    Доизграждането на магистрала „Струма” се финансира от оперативна програма „Транспорт” и крайният срок за приключването й е 2023 г. Освен това се чака да мине поръчката за трасето през Кресненското дефиле, за да се види дали ще се освободят средства за реализирането на други магистрални участъци с европейски средства.
    С европейски средства по ОП „Транспорт“ през първия програмен период започна реализирането на проекта „Обход на Габрово с тунел под Шипка“. Определено има забавяне по изпълнението на проекта – все още се работи по изграждането на обходния път. Това е и една от причините изграждането на тунела да бъде в резервния вариант за финансиране по ОП „Транспорт“ през втория програмен период.
    Дали това, че няма да има тунел през Кресненското дефиле, а скоростен път, е положителен знак за финансирането на тунела под Шипка и неговото изграждане, бе въпросът, който репортер на „100 вести“ зададе на вицепримера и министър по управление на еврофондовете Томислав Дончев.
    „Министерски съвет вече е взел решение за строителството на тунела, като в същото решение е отбелязано, че ако не достига европейско финансиране, той ще се изгражда с национално. Затова какви технически решения и колко струват те по другите проекти на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са без значение за реализацията на проекта. Към момента усилията са свързани с изграждането на довеждащия път. Големият проблем там е не липсата на пари, а доскоро теклите съдебни процедури, свързани с отчуждаване на тeрени. Надявам се всичко да е приключило до напролет, за да може строителството на двата големи обекта - малкият тунел под Бакойския баир и естакадата под Синкевица - да продължи“ - отговори Дончев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни