Томислав Дончев: Ще направя всичко необходимо да спасим проекта за тунел под Шипка

Топ новина! Tomislav-Donchev--Osven-politik,-s-m-i-grazhdanin,-i-to-gabrovets
Томислав Дончев: Освен политик, съм и гражданин, и то габровец
Ако няма тунел, Европейската комисия ще ни накара на върнем парите за обхода, защото това не е просто път, а довеждащ път до входа на тунела

Опасността от отлагане прокопаването на тунел под Шипка, след изказване на регионалния министър Гроздан Караджов, въпреки готовността още сега да се започне работа по тунела, оскъпяването и почти невъзможността да се осигурят наново средства след евентуалното ново проектиране, както иска министърът, коментира народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев.


- Вие като един от най-ревностните радетели на тунела под Шипка, как приемате вероятността отлагането на прокопаването му отново след изказването на министър Караджов?
-Не мога да разбера защо...наистина не мога. От всички гръмко прокламирани 4- 5 моста на река Дунав и 3 тунела под Стара планина, тунелът под вр. Шипка беше единствения, който можеше да се случи в рамките на мандата, просто трябваше да се завърши започнатото.
- Какво точно иска той, изказванията му са доста противоречиви?
- И това не мога да разбера. Г-н министърът, коментира, че е хубаво тунелът да е поне 4 лентов. Това само по себе си е хубаво. Но тунел с 2 тръби (всъщонст 3, защото и в съществуващия проект, има аварийна тръба) означава поне два пъти повече пари, не знам откога не ги мислим парите. Освен това, обходът на Габрово е двулентов, а не 4, както твърди той. Хубаво е всеки министър да прави изявления, но е полезно преди това да „нагази малко кал”.
- На какъв етап е обществената поръчка за изпълнител на проекта?
- Избран е изпълнител. Приключила процедура по обжалване, т.е. може да се възлага.
- Може ли да се финализира поръчката без подкрепата на министъра?
- Вероятно не.
- Осигурено ли е финансирането на обекта?
- Да, от новата Оперативна програма „Транспорт”. Напомням, че това е приоритетен Европейски транспортен коридор №9.
- Едно ново проектиране колко време би отнело?
- Години. Първо възлагане, после изработване на нов проект. Проблемът не е само в проектирането. Със сигурност ще трябва нова екологична оценка и много други. Вероятно в рамките на един управленски мандат само ще се преправи проекта.
Вижте, аз не съм строителен инженер, но се доверявам на професионалистите. По този проект са работили най- добрите български специалисти и проектанти. Обходът на Габрово е проектиран от екипа на инж. Дена Паланкова, Светла и памет! Един от най- добрите ни инженери, главен проектант и на АМ „Хемус”, още от 80-те години, освен това родена в Габрово. Варвам на тях. Аз мога да копнея и за тунел с 8 ленти, но това означава, копнежът да продължи още десетилетия.
- И след това отново трябва да се търси финансиране?
- Да и то поне двойно.
- В предизборната кампания всички от Продължаваме промяната твърдяха, че тунелът под Шипка е техен приоритет?
- Ами затова гражданите трябва да припомнят на политиците, какво са обещали.
- Сега не става ли безсмислен обходния път на Габрово?
- Ако няма тунел, един ден Европейската комисия ще ни накара на върнем парите за обхода, защото това не е просто обходен път, а довеждащ път до входа на тунела.
- Хората в Габрово са много разочаровани, същото е и в социалните мрежи. Все пак няма ли някакъв шанс да се продължат нещата отттам, откъдето са спрени?
- Надявам се.
- ГЕРБ ще предприеме ли някакви действия?
- Аз преди да съм политик съм гражданин, и то габровец. И затова и като политик, но и като гражданин, ще направя всичко необходимо, за да спасим проекта.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото

Следвай ни