Томислав Дончев: Надявам се на повече разум, за да има повече стабилност и развитие след изборите

Топ новина!
Томислав Дончев е водач на листата на ГЕРБ-СДС за Габровска област

– Г-н Дончев, за кой път се явявате на избори?
– С мое участие за 10-ти път, като последните 6 пъти са от 2021 година насам.
– Много или малко е това?
– За 17 години в политиката е и много, и малко. Това е като периодично да се явяваш на проверовъчен изпит.
– И винаги сте печелили изборите?
– Винаги съм получавал голяма подкрепа, за което благодаря от сърце!
– Има ли изхабяване?
– Има, естествено, но с годините натрупваш опит, ставаш по-добър, възможностите ти да променяш и реализираш се увеличават. Общественото доверие е голяма отговорност, но дава сили и мотивация да се върви напред и да се постигат добри резултати. 
– Каква е цената на политическите грешки? 
– И най-добрите грешат, а най-лесно се греши от добри намерения. Който Ви обяснява, че не е грешил, откровено Ви лъже. Голямата надежда и очаквания винаги пораждат и разочарование, също така, когато много неща зависят от теб, в един момент има опасност да си виновен за всичко. Но аз го приемам с търпение, една от функциите на политиците да са виновни за всичко. 
– Вие сте от водещите политици в Габровска област. Резултатите Ви на всички избори са от най-добрите в страната?
– Така е, но в България срокът на годност на политиците обичайно е кратък, което е проблем, защото преходът от мениджър и експерт към политик отнема време, още повече време отнема политикът да се превърне в държавник. 


– Да поговорим за Габрово. Казахте, че сте в политиката 17 години. Достатъчно ли е направеното за областта през тези години. 
– Трябва още много, въпреки че и много е направено, но Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново, и селата заслужават, и имат нужда от повече. 
– Може ли да сте по-конкретен?
– Мога да Ви говоря с часове. Хайде да започнем с образованието, което е сред основните ни приоритети. Въпреки  че областта е известна с доброто си образование, защото Габрово е университетски град, има гимназии, които са еталон в национални мащаби, но има нужда от още. 
Има какво да се подобри в образованието по принцип – да скъсаме с формализма, да не насърчаваме учениците да зубрят, а да придобиват знания и умения. 
Отделно трябва да направим така, че много повече младежи да отиват да учат инженерни науки, математика, физика, това, от което икономиката има нужда. 
Ако има нещо специфично за областта, това е професионалното образование. Габровска област е с подчертан индустриален профил. В контекста на фактически недостиг на работна сила, за да запазим и развием този потенциал, ни е необходимо да развиваме професионалното образование - и като качество на подготовка в професионалните гимназии. Квалифицирани и подготвени специалисти и работници означава по-конкурентоспособни предприятия, по-високи заплати. Това включва и усъвършенстване на учебните програми, и адекватна материална база, и квалифицирани, и мотивирани преподаватели. Отделно от това, трябва да положим усилия да повишим интереса към професионалното образование, което към момента не е толкова атрактивно. Казвам го със съжаление, защото висококвалифициран работник ще получава заплата, по-висока от тази на полицай или на учител. За щастие, в нашата област бизнесът работи със системата за професионално образование, тенденция, която трябва да съхраним и задълбочим. 
Подкрепата за Техническия университет трябва да продължи. Освен добрите традиции в машиностроенето, електрониката, информационните технологии, е важно, че той се специализира в някои актуални сфери като енергийна ефективност, например. Ще се радвам да има много повече инициативи между Университета и предприятията, не само от областта, но логично и естествено е да са преди всичко с предприятията тук.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


– А културата?
– Естествено и културата. Областта е с добре развита мрежа от културни институции, някои от които са марка в национални или международни мащаби. Само в Габрово има 5 музея! Но и тук трябва повече – необходими са ни проекти, които да привличат интереса на младите хора, които да карат повече хора да ни посещават. Днес границите между зрител и изпълнител се размиват, а и младите хора искат да участват, не само да гледат. Трябва да създадем среда, подкрепа, събития, които да провокират творчеството на младите хора от Габрово и техните гости от страната и чужбина. Считам, че точно по тази причина изграждането на Центъра „Кристо” е изключително важно. 
– Да не сте се отказали от приоритетите си в инфраструктурата?
– Ни най-малко. По-скоро я считам за тема, която няма нужда да се поставя под въпрос. За съжаление, един от проблемите на последните 3 години е, че като изключим общинските проекти, инвестициите в инфраструктура спряха. Паметник на безвремието е АМ „Хемус” до Ябланица, която от 3 години си стои, както е оставена. А точно тази магистрала  трябваше да „приближи” Габрово и до Варна, и до София. Другата лоша новина е, че Асен Василев взе парите, които бяха заделени в специална сметка за строителството на „Хемус”, и ги похарчи, не знам за какво. Изпуснатите 3 години ще ни излязат скъпо и то в буквалния смисъл на думата, строежът на магистралата сега със сигурност ще ни излезе по-скъпо. 
– Тунелът като че ли не е на дневен ред?
– Какво се случи с тунела, е очевидно. Правителството на Петков се опита да го спре чрез промяна в Плана за управление на Природен парк „Българка”, а второто правителство на промяната не направи нищо, ама съвсем нищо по темата. Разбрах, че в МРРБ са разсъждавали за някакви други трасета през Стара планина. Да Ви кажа, уморих се от разни кадри, които се появяват незнайно откъде и започват да разсъждават по теми, които са измислени преди десетилетия. Проектът трябва да се рестартира. Тук друг вариант няма. Защото този проект е необходим, защото е важен за България и Европа, защото ако не го реализираме, ще връщаме пари.
Трябваше вече да се строи и обходният път на Севлиево, защото не може да си позволим увеличеният заради тунела трафик да минава през града. По същата причина трябваше да се търси ново трасе на пътя Габрово – Севлиево, за да не минава през центъра на хубавите села.
Много от пътищата, които свързват по-малките общини в областта, се нуждаят от ремонт. Трябва да се търси ново решение за пътя между Габрово и Велико Търново. Там трябваше да работи вече екип от проектанти, които да намерят решение как четирилентов път може да мине през сложния терен около Дряново. Не е редно и трафикът по коридор № 9 да минава през Дряново, но какво е решението, трябва да кажат инженерите. 
Но инфраструктурата не са само пътища. Трябва да се довършат всички инвестиции по рехабилитация на довеждащия водопровод, за да може в Севлиево да няма повече режим на водата. Трябва да се довърши и язовир „Нейковци” край Трявна. Само припомням, че при последното ни правителство беше изготвен инвестиционен проект, Подробен устройствен план и са направени необходимите отчуждителни процедури. Очаквам стойността да не е повече от 30 млн. лева.
Не на последно място – проектът за изграждане на индустриална зона между Габрово и Севлиево не беше приоритет през последните 3 години, за съжаление. Надявам се скоро да бъде. 
– Звучи като програма за развитие на областта?
– Това е малка част от програмата ми за развитие на областта.
– Може ли лични въпроси?
– Да кажем, че може.
– Къде ходи на почивка Томислав Дончев?
– Последните 3 години нямаше много време за почивка. Ако успея да открадна ден, ходя да се катеря по планините. Миналата година ходих на гости при приятели на морето за 2 дни. Това е.
– Къде живее Томислав Дончев?
– На същото място, където живях в София преди 20 години, и на същото място в Габрово – на бул. „Априлов”.
– Каква кола кара Томислав Дончев?
– Киа Спортидж. 
– Имате ли шофьор?
– Не.
– Охрана?
– Не.
– Какво очаквате от изборите?
– Преди всичко да дадат шанс за малко повече сигурност, стабилност и развитие. 
Приоритет преди другите приоритети трябва да е сформирането на силно правителство, с ясна подкрепа в парламента, с опитни и подготвени хора, което да започне да решава проблемите и да реализира възможностите, които имаме. Надявам се на малко повече разум, на малко повече спокойствие. Трябва да започнем да лекуваме раните и разломите, които се отвориха в българското общество. 


Материалите, свързани с изборите за НС и за членове на ЕП, насрочени за 9 юни, са платени публикации във в. 100 вести", предоставени от партиите и коалициите съгласно сключен договор за отразяване на предизборните им кампании.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни