ТЕЦ-ът ще измие днес черната „Индустриална”

Ivailo-S-lkov
Ивайло Сълков

Тази сутрин от ТЕЦ - Габрово ще започнат да мият почернялата от прах улица „Индустриална“, съобщи изпълнителният директор на централата Ивайло Сълков.

Вчера следобед камиони с пепелина предизвиквали плътни облаци от черен прах по улицата, а читатели на вестника веднага реагираха, като се възмутиха от замърсяването и сигнализираха за проблема и в Общината. Директорът на ТЕЦ призна, че замърсяването на улицата и въздуха е станало заради извозването с камиони на пепелината до сгуроотвала. Досега черният отпадък се изхвърлял с така наречения хидротранспорт – по специални тръби.
Този начин на изхвърляне обаче бил забранен от европейска директива. Сега, според новите изисквания, пепелината трябвало да изсъхва в ТЕЦ и след това суха да се извозва до сгуроотвала.
„Знаем за този проблем“ - призна г-н Сълков и се изненада, че габровци са реагирали на замърсяването много бързо.
В интерес на истината, ще кажем, че потъналата в черна пепел улица „Индустриална“ изглежда така от години, въпреки че пепелината се е изхвърляла с хидротранспорт. На въпроса дали се мисли за трайно решение на екологичните проблеми, които създава на Габрово топлоцентралата, директорът Ивайло Сълков предрече край на замърсяването още през тази зима.
В момента в ТЕЦ се изгражда специален котел, който ще работи с изгаряне на биомаса. Неговият пусков срок е краят на ноември. Ако графикът се спази, през тази зима въглищата като гориво за получаването на топлоенергия ще отпаднат, а заедно с тях ще си отиде и замърсяването както на улицата с пепелина, така и на въздуха в града с така наречените фини и не толкова прахови частици.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни