Теодора Димитрова: „Хората имат нужда да се разбират помежду си“

Препоръчана! Teodora-Dimitrova
Теодора Димитрова

Севлиевката Теодора Димитрова е родена на 29 ноември 1971 г. Завършила е „Финансово и банково дело“ в Стопанска академия „Димитър Ценов“ в Свищов, след което и магистратура „Психология“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

За себе си казва, че нейната професионална реализация в момента е плод на личните й духовни търсения през годините, които са я довели до осъществяването на една мечта. А опитът й като специалист „Работа с клиенти“, кредитиране на физически и юридически лица, както и близо 13-те години като управител на банков клон в Севлиево са й помогнали да натрупа практически знания и умения за работа в и с екип и клиенти, организация на работния процес, взаимоотношения, управление на конфликтни ситуации, водене на преговори и т.н.

Защо Теодора Димитрова е изоставила банкерството и се е насочила към психологията, кога е скучно ежедневието на днешния човек, както и за инерцията в живота, е разговорът с нея.


- Г-жо Димитрова, защо изоставихте банкерството и се насочихте към психологията?

- Завърших висшето си образование в областта на икономиката, тъй като моите родители са икономисти. Но още от младежките си години винаги съм се интересувала от душите на хората. И в един момент си казах, че е време да направя нещо за себе си и да се захвана с онова, което ми харесва да правя, което ми е на душата. А не да продължавам в инерцията, в която съм се завъртяла, благодарение на семейната традиция. Тогава започнах да уча психология. Когато завърших, направих крачката в друга посока. Защото, благодарение на различните ситуации, в които съм попадала в личен и професионален план, съм се научила на тази необходимост.

Всичко преживяното от мен до този момент ме научи, че когато човек иска да прави нещо, няма нищо страшно да го започне. Просто става и тръгва – наполовина нищо не може да стане. Тръгваш и го правиш. Посвещаваш се изцяло на това, което искаш и постепенно набираш инерция. От раз като скочи човек обикновено допира до дъното – не може веднага да започне да плува грациозно. Първо стига до дъното, нагълтва се с малко вода, следва периода на изплуване, но вече знаеш какви са следващите движения. И продължаваш в посоката, в която си тръгнал.

- Банкерството не е ли твърде еднообразна професия?

- Зависи. Аз например много малко съм работила скучни неща. Всяка сделка, която съм правила, всеки бизнес, който съм разглеждала, съм го приемала като един жив организъм. А това също е интересно поле. Затова неслучайно казвам, че скучно и еднообразно може да живее човек на когото му е еднообразна душата. А ако е отворен към другите винаги ще намира красиви и интересни неща, с които да се справи. Ако му е цветно в душата всичко в живота ще му е цветно.

- Като психолог с какво е свързано Вашето ежедневие?

- Моята работа в момента е фокусирана върху няколко направления. Тук ще вмъкна, че съм човек, който не може да се занимава само с едно нещо. Ако мога да обобщя какви са днешните ми занимания, те са ориентирани към личностно и духовно развитие на хората, които се обръщат към мен за подкрепа. Това го правя чрез лични консултации, когато човек има нужда. Чрез тренинги, когато се отнася за бизнеса. Работата ми в бизнес структура и това, че почти 13 г. съм била и управител на банков офис ми е дало невероятно голям опит в сферата, свързана с ръководство на хора. Първо – създаване на екип, мотивирането му, както и справяне с конфликтни ситуации. Всички знания, които съм натрупала с годините искам да ги дам на онези, които се нуждаят от тях. Заедно с наученото в областта на психологията и допълнително всичко онова, което чета, се опитвам да ги обединя в един общ продукт, който да е полезен на хората, на моите клиенти. Защото всичко трябва да е достъпно за хората. Знанието, затворено в човека е безплодно, ако не носи полза за хората. За какво е иначе това знание? Затова се радвам, че срещам представители на бизнеса, които са ориентирани към това, хората с които работят да дават максимума, на който са способни в своето ежедневие – за развитието на компанията, в която работят. Собственици на бизнес, които са убедени, че е нужно да работят върху развитието на своите екипи. А не просто да търсят подмяна на структурите си. В този смисъл, вече година и половина доста успешно правим тренинги на отделни екипи, свързани с мотивацията, със задълженията им, с това как да се справят сами в различни ситуации, как да комуникират помежду си и с началниците си.

- Какво най-много Ви впечатлява във Вашата работа?

-Това, че хората имат нужда да се разбират помежду си. Защото често много говорим, но не се чуваме. Затова на нашите практически занятия ситуациите, в които хората успяват да си отворят очите за тези моменти на неразбиране, в които всички изпадаме, ми носят най-голямо удовлетворени.

- Имахте ли моменти на личен дискомфорт, при промяната на професията си?

- Вярно е, че всяка промяна носи напрежение. И независимо колко желана е тя, винаги има преодоляване на онзи период на неизвестност, в който се питаш дали нещата, които искаш и както ги искаш, както ги виждаш, ще се случат според твоите представи. Защото преди време, когато през 200 г. станах управител на банката, в която съм работила, бяхме 13-та поред в Севлиево. И много хора ми казваха, че съм луда да се заемам с банкерство, след като в града има толкова много банки, и как ще си намеря клиенти. Но за съвсем кратко време ние станахме една от трите водещи банки в града. Така че, и във времето самата аз съм се убедила, че когато следваш поставените пред себе си цели, когато работиш за тяхното реализиране – успяваш. Да, винаги има моменти на колебание, на определена инерция, които се преодоляват. Което е съвсем в нормалния ред на нещата. Да, докато човек е в период на израстване, животът му не е спокоен. Но, когато той знае, че това е просто един етап, който е длъжен да премине, се мобилизира и преодолява всичко.

Сега може би се намирам в приблизително в същата ситуация, защото имам някои нови неща, които предлагам като услуга и това е знанието за жизнените програми, с които идваме на Земята.

- Какво Ви привлече в тях?

- Когато човек има знанието за това какви възможности има той, какви потенциали са скрити в него, че може да постигне толкова много – по отношение на доходите си, на професионалното си развитие, на личния си живот, по отношение преработването на кармичните си обременености, той придобива специфичното усещане за спокойствие. Спокойствие от знанието, че върви по правилния за себе си път. Че той познава знаците, които му дава ежедневието. Често в живота ние изпадаме в моменти, в които просто не знаем накъде да поемем. Когато едно след друго, едно след друго ни връхлитат много негативни събития. Но, ако тези събития се погледнат през личностната диагностика, за която говоря, човек вижда, че се намира на точно определено място. И не само това, той просто получава информацията, чрез която може да излезе от повторяемостта на подобни негативи в живота си. А това за мен е изключително практично като знание, което човек може да има за себе си. То е като нещото, което си носиш постоянно в главата. Да знаеш, че имаш хоризонт и от теб зависи да го достигнеш. И не само, че от теб зависи, но и че знаеш конкретните действия, които да предприемеш, за да те заведат там, накъдето си тръгнал.

- Идват ли при Вас хора, които са любопитни да разберат как и защо сте се захванала със своето ново кредо?

- Клиентите ми са любопитни за себе си. И това е много радващо, защото би било странно, ако идват да се интересуват от моята личност. В този смисъл самата аз се радвам, че хората, които идват при мен, са с въпроси към себе си. И с надеждата, че ще мога да им бъда полезна, за да извървят своя път по най-добрия за тях начин. Защото съм разбрала, че за да живеем пълноценно е необходимо да се чувстваме удовлетворени както в личния, семейния, така и в професионалния си път. Тази позиция не е уникална, тя е във всички нас и всеки един намира своя път и начин, за да се доближи до своето балансирано вътрешно състояние.





Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Life is life

Към началото