Теодор Кабакчиев е световен шампион

Топ новина! Gabrovets-e-svetoven-shampion-v-Super-enduro
Габровец е световен шампион в Супер ендуро

България има световен шампион по Супер Ендуро! Теодор Кабакчиев (КТМ) донесе историческа титла на страната ни в клас „Джуниър“ от първенството на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) по хард ендуро в зала.

Това стана факт след обявеното вчера решение на световната мото централа, промоутъра на сериите ABC Communications и полския организатор Sport Up да бъде отменен финалният пети кръг от шампионата.
Надпреварата трябваше да се проведе в „Атлас Арена“ в Лодз, Полша, но поради ескалиращото положение в световен мащаб в резултат от разпространението на коронавируса състезанието няма да се състои. Така българският шампион завърши начело при пилотите до 23 години, спечели световното злато и си осигури участие в най-високия клас „Престиж“ през сезон 2020/2021.
Подпомаганият от фирма „Еконт“ габровски супер талант приключи шампионата с актив от 185 точки, с 2 повече от германеца Леон Хентчел („Хускварна“, 183 т.). Бронзът отива при американеца Тай Кулинс (ТМ), който събра 165 точки.
Теодор направи много силен сезон и титлата му е абсолютно заслужена. Асът ни триумфира в два от четирите кръга и спечели пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори.
Кабакчиев донесе на страната ни историческа първа победа в манш Световния шампионат по Супер Ендуро още в първия кръг, проведен в Краков (Полша) през декември. Във втория кръг, в „Захсен Арена“ в германския град Риза, пилотът ни беше споходен от малшанс – пръсна задния амортисьор на КТМ-а, който му попречи да се представи на ниво (13-7-5 място). Все пак Тедо прибави ценни 21 точки към актива си, но пък поизостана от лидерите Кулинс и Хентчел. Случилото се в Германия обаче мотивира още повече габровския талант и в следващите два кръга най-високото стъпало на почетната стълбичка беше негово.
В Ла Коруня, Испания, Кабакчиев донесе нов исторически успех на родния мотоспорт - първа победа в кръг от световните серии на FIM.
Две втори и едно първо място в отделните маншове го изстреляха на челната позиция и в зала „Колизеум да Коруня“ прозвуча българският химн. Тедо стопи от пасива, но все още изоставаше с 13 точки от временния лидер Тай Кулинс (САЩ). И това се промени след едно блестящо представяне в четвъртия, оказал се и последен, кръг в Будапеща, Унгария. 

Подкрепян от множество българи в зала „Ласло Пап“ в унгарската столица, родният ас беше безапелационен и не остави никакви шансове на съперниците си. Кабакчиев постигна победи в трите състезателни манша и взе пълен актив от 60 точки, които му донесоха лидерската позиция в генералното класиране за сезона.
След надпреварата в Будапеща Тедо се върна в своя тренировъчен център в Испания, продължи подготовката си и беше супер амбициран да защитава червения си номер на водач в класирането в Лодз, но ситуацията се промени бързо и шампионатът приключи предсрочно.
В клас „Престиж“ на световните серии, в който от следващия сезон трябва да се състезава и Тедо Кабакчиев, титлата печели Били Болт (Великобритания, Хускварна, 227 т.), следван от Тади Блазусияк (КТМ, Полша, 209 т.) и Джони Уокър (КТМ, Великобритания, 192 т.).

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни