Тедо Кабакчиев преди старта на Световното по Супер Ендуро: Мечтата ми е да стана шампион

Tedo-Kabakchiev-mechtae-da-stane-svetoven-shampion
Тедо Кабакчиев мечтае да стане световен шампион

За трета поредна година Теодор Кабакчиев ще представя България в Световния шампионат по Супер Ендуро в зала. Първенството на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) ще стартира на 8-и декември от „Таурон Арена“ в Краков, Полша. На 5-и януари 2019-та майсторите на ендурото ще превземат „Захсен Арена“ в Риза (Германия), а „Каха Магика“ в Мадрид (Испания) ще приеме третия кръг на 25-ти януари. Последните два старта от шампионата са на 9-и февруари в Будапеща (Унгария) и на 9-и март в Билбао (Испания). Тедо отново ще кара в клас „Джуниър“ за състезатели до 23 години. Шампионът на България записа най-силното си представяне в Световното по Супер Ендуро при последното си участие за миналия сезон - в Билбао, Испания. Навръх 3-ти март талантът на габровския „Екстрийм Рейсинг“ ни накара да се гордеем, като зае второ място в един от маншовете на своя клас и четвърто в крайното класиране от кръга. Сега е амбициран да се намеси в битката за световната титла. Ето какво сподели още звездата на българското ендуро дни преди старта на новия световен шампионат.

- Подготвен ли си за новото предизвикателство в световния шампионат по Супер Ендуро?

- Мисля, че съм. Чувствам се на 100 процента готов за предизвикателството. Остават ми още около 2 седмици, в които ще дам всичко от себе си да се доподготвя качествено и се надявам да постигна желаното.

- Това ще бъде твоето трето участие в тази надпревара. Чувстваш ли се по-узрял?

- Постигнах добър резултат в края на миналия шампионат и бях доволен, но вътре в мен има сърце на шампион и винаги искам да съм първи. Надявам се да го постигна, а времето ще покаже дали съм узрял за това.

- Изчисти ли грешките, които ти попречиха да запишеш още добри класирания през миналия сезон?

- Докато съм на тренировка - всичко върви по план, но на състезание винаги се получава нещо коренно различно. Атмосферата е уникална в тези зали, напрежението е сериозен фактор, а нивото на всички участници е страшно изравнено. Надявам се вече опитът, който натрупах в предходните два шампионата, вече да проработи и за мен. Трябва просто да бъда малко по-спокоен. Спокойствието и трезвото мислене по време на състезание са ключови за победата. Разсееш ли се дори за момент - губиш всичко. Една малка грешка, едно недовиждане на камъче дори или елемент от трасето може да ти коства цялото състезание. За това се надявам да успея да запазя концентрация и да бъда спокоен. Лично аз вече отивам с някакво самочувствие и вярвам в себе си. Това много помага чисто психически. Защото много момчета са страшно добри и сме да кажем на горе-долу едно ниво. Разликата я прави психиката. Ако тя ти е слаба, колкото и да си добър - не се получават нещата.

- Тоест, ти си си най-сериозния опонент?

- То това е разковничето - да успееш да се изолираш от всички около теб и да мислиш, че си само ти и финала. Това трябва да е в съзнанието ти. Мислиш ли за всички останали елементи - нещата не се получават. Трябва да си вярваш, че си номер едно, да не обръщаш внимание на останалите и да даваш всичко от себе си.

- С какво смяташ, че ще бъдеш по-добър от миналата година?

- Мисля си, че малко или много с всяка изминала година ставам по-зрял и по-трезво мислещ човек. Надявам се, че точно това ще бъде моят плюс през този сезон. Аз винаги съм давал всичко от себе си в състезанията, но натрупаният опит може да ме направи по-добър. Вероятно съм и по-мотивиран тази година или съм забравил, какво е било предната, но се чувствам готов за нещо по-голямо.

- Всичко наред ли е с техниката?

- Благодарение на фирмите и хората, които вярват в мен и ме подкрепят - на първо място г-н Калоян Кашавелов и фирма „Импулс“ и г-н Веселин Кръстев и млечните продукти с марката „Боженци“, както и „Дънлоп България“, „Еди Мото Център“, „Боби МХ“, „Бобкат“, „Мy-guard“, „Недев графикс“ и др., започвам световния шампионат с нов мотоциклет. Би трябвало да нямам технически проблеми и се надявам да е така.

- Моторът ти отстъпва ли на тези, с които се състезават твоите съперници?

- Моторите базисно са еднакви, но всеки си прави различни настройки и допълнителни модификации. Има разлика в очакването, в гумите и други малки елементи. Разбира се, ако разполагаш с достатъчно средства и правилния екип можеш да сглобиш и нещо по-добро. Аз мисля, че моята машина е достатъчно добра и ще бъде конкурентноспособна.

- Спечели поредната си титла от BG-X Ендуро шампионата. Като цяло доволен ли си от сезон 2018 на открито, който приключи наскоро?

- Беше един страхотен сезон, без контузии. Страшно важно е да успееш да се опазиш от травми в спорт като нашия, а ако в допълнение печелиш и всеки един старт, в който участваш на национално ниво, както се случиха нещата при мен - всичко е чудесно. Доволен съм. Смятам, че вървя в правилната посока и имам развитие в сравнение с миналата година.

- Какво искаш да постигнеш през 2019-та?

- Мечтата ми е да стана световен шампион. Със сигурност искам да го постигна и ще се боря за това. Дали искането и реалността ще съвпаднат - времето ще покаже.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни