Театър пред чинията на Бузлуджа

Tеatar-prеd-chiniiata-na-Buzludzha
Buzludzha-1-15-09-19.JPG
Представлението "Нонумент" на група ЛИГНА (Германия), Стефан Щерев и музика на Емилиян Гацов - Елби се състоя на 14 септември пред Дома-паметник на БКП на връх Бузлуджа.

То е част от проект с откритата в петък изложба - Нонумент в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Всичко това се случва в края на 24-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството посветено на темата „Измерения на публичното”.

Нонументът - монумент, паметникът на връх Бузлуджа,е загубил символната си стойност в резултат на настъпилите политически и идеологически промени. Създаден като място за възхвала и памет, нонументът се оказва в забвение, разруха, оставен на влиянието на времето.

Пърформънсът бе под формата на пиеса за слушане, която се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Всички участници от Габрово, Казанлък, Велико Търново, София заедно с представители от САЩ, Холандия, Великобритания, Турция, Норвегия и др.,слушат водещите по своите смартфони или специално раздадени устройства със слушалки: „Всяка стъпка е взето решение. Напред - не назад към този непоколебим връх…”. Пиеса в 12 действия разиграла се на площадката, стълбите към и около паметника. Своеобразен опит за осмисляне на архитектурата, на нонумента. В VI действие гласът насочва към двата релефни текста, в които някои от буквите са изчезнали- отляво на Интернационала („На крак о парии презрени, на крак о роби на труда..) , отдясно на Работническия марш (Работници, работнички от вси страни съединете се…). По-късно на стената разноцветни ленти бележат липсващите букви… XII действие …Вече сме в Космоса… Как ще обсъждате бъдещето на монумента?....

В ход участниците стават свидетели на сцени от историята на паметника с гласа на водещия и изпълнение на обичайни, ежедневни жестове. Те със своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

Нетрадиционно с модерен подход представление, с отношение към историята, но и към правилното й тълкуване. Проучването и анализа от преди две години с европейски партньори е път към опазване на културно-историческото наследство.

Според замисъла, целта на пърформанса свързан с монумента „Бузлуджа” е памет, носеща историята и сантимента на една отминала епоха, но и истината за реалните събития.Провокирани и замислени, развълнувани и оживени младите хора дискутираха случващото се в това „различно” представление.

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието от Областна управа Стара Загора.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни