Таня Христова: “Всяка политика разчита за изпълнението си на местната власт"

Поредната висока оценка за работата на габровската управа по реализирането
Таня Христова: “Всяка политика
Поредната висока оценка за работата на габровската управа по реализирането на европроекти бе съпътствана и от страхове, че финансовата децентрализация може и да не я бъде заради злоупотреби с евросредства и други публични финанси от страна на общини. По т

- Г-жо Христова, как ще коментирате мнението, че заради общини като Ракитово и Ботевград, в които бяха констатирани сериозни злоупотреби с евросредства, не се провежда така исканата от местните власти финансова децентрализация – те били доказателство, че все още липсва достатъчен административен и управленски капацитет?
- Според мен трябва да се приложат бързи и сериозни усилия за издигане на позицията кмет. Професия кмет няма, но позиция и ангажимент кмет съществува. В този смисъл, ако говорим за 265 общини и два лоши примера, които категорично биха могли да спрат държавата да продължи макар и трудния път на децентрализация, не бива да бъде толелирано от всички кметове. Защото това е щета за хората, които живеят в тези общини.
В този смисъл категорично не приемам лошите модели, за които научаваме, да пречат на другите. Бих искала да работим много по-категорично и много по-отговорно и наистина кметската институция да бъде стимул, а не пречка за финансовата децентрализация на общините.
Често чуваме: “Виждате ли какви ги вършат кметовете, как тогава да им делегираме по-голям финансов ресурс за управление?“ Но се получава един дисбаланс, защото всяка една политика разчита за изпълнението си на местната власт. Административната тежест лесно се прехвърля, но за финансовата - винаги има съображения. Това означава, че вероятно трябва да се подобри капацитетът или изискванията към хората, които искат да се състезават да бъдат избирани за кметове.
- И ако при констатирани финансови нарушения в общините, причините се търсят персонално от кметовете, каква е отговорността на държавните институции, които би трябвало през целия мандат да следят управлението на тези финансови средства, да подпомагат и другите дейности на местните власти?
- Не мога да се ангажирам с коментар за работата на другите институции, мога само да се ангажирам с това, че спазваме разпоредбите, законите и работим съобразно тях.
Считам, че това, което би върнало доверието на хората, на което толкова много разчитаме, да излезем не само от финансовата криза, но и от тази, която ограничава нашия кръгозор и прави битието ни тъжно, трябва да има прозрачност и висока степен на бързо и ефективно прилагане на законите и правилата. Те трябва да важат еднакво за всички, както даващи възможности, така и наказващи нарушенията.
Примерите са безкрайно много. Всички искаме да се разхождаме спокойно по тротоарите, но за съжаление на тях има паркирани автомобили, което означава, че Общината и Полицията не са си свършили работата както трябва.
Така че трябва да има механизми и възможности не просто да се налагат санкции, но наистина с устойчиви мерки и постоянство да се променят нагласите и поведението на хората.
В противен случай винаги ще бъдем обречени да седим на позицията "Това ли е най-важното?" А всяко нещо е важно.
- Притеснявате ли се от призива да се проверяват всички кметове, след разследването, което направи вТВ за имотите на кмета на Пазарджик, който е и председател на НСОРБ?
- Аз лично нямам притеснения. Смятам, че трябва да се прилага българското законодателство така, както то е разписано. И в този смисъл, ако трябва да бъдем проверявани всеки месец като кметове, трябва да се съобразим. И като хора, ангажирали се с провеждане на политики, трябва да бъдем честни спрямо това, което декларираме. Т.е., ако искаме администрацията да бъде прозрачна и хората да ни имат доверие, ние сме отговорни как се отнасяме към нея.
Проверката е процес, който не мисля, че ще направи невинните обвинени. Макар че стремежът да бъдат вкарани в затвора бивши и настоящи управленци, ако бъде проведен през българските принципи, с възможните изкривявания, няма да доведе до ефективност.
Така че въпросът наистина е какво се цели с тези проверки - дали да се подобри системата, да скъсим и намалим дефектите, да бъдем по-прозрачни и наистина да спечелим доверието на хората или да се направи поредната шумна Пи Ар акция.
Ще дам пример с това, което е далеч по-важно от последната тема, която обсъждаме – темата с асансьорите
Оказа се, че дори няколко смъртни случаи не са достатъчни, за да се предприемат адекватни мерки. Струва ми се, че това е далеч по-важна тема от това дали кметовете ще бъдат проверявани. Ако човек е направил това, което изисква законът, няма за какво да се притеснява.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни