Таня Христова: „Трябва да започнем да мислим и действаме зелено“

Топ новина! Gabrovskiyat-kmet-iska-da-se-deistva-v-zeleno
Габровският кмет иска да се действа в зелено
 На 8 октомври 2020 г. Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“ за 2021 г., с което стана единственият град от Централна и Източна Европа, спечелил отличието в неговата петгодишна история.

Наградата е присъдена след оценка на писмена кандидатура и последваща устна защита на допуснатите до тази фаза градове от комисия от ГД „Околна среда“ на ЕК. Подложени на детайлно разглеждане и експертна оценка бяха развитието и напредъка, както и постиженията и резултатите в шест категории: Изменение на климата и енергийно представяне; Устойчива градска мобилност; Природа, биоразнообразие и устойчиво използване на земята; Качество на въздуха и шум; Отпадъци и кръгова икономика и Води. 

Габрово вече е част от мрежата на градовете, носители на наградите „Европейска зелена столица“ и „Европейски зелен лист“. По този повод през отиващата си 2021 г. в града се проведоха редица „зелени“ събития: Конкурси за фотография на „зелена“ тематика за местни „зелени“ идеи, които да са базирани на публично-частни партньорства; Въвеждане на дигитална система за мониторинг качеството на въздуха; Подкрепа за „зелени“ стартъпи в партньорство с РИЦ „Амбициозно Габрово“ и други местни и международни събития.

За амбициозната работа в областта на климата в годината на Европейската награда „Зелен лист“ за 2021 г. и какво е тя за Габрово и габровци са мненията на кмета на Габрово Таня Христова, на председателя на РИЦ „Амбициозно Габрово“ Николинка Хинкова, на зам.-ректора на ТУ - Габрово проф. Пламен Цанков, на директора на Музей „Дом на хумора и сатирата“ Маргарита Доровска и на инж. Ива Хинкова, един от създателите на смарт кофа за отпадъци.


Таня Христова: „Най-хубавото в Габрово е, че Господ ни е благословил с невероятна природа. Мястото, в което живеем, е уникално и през повечето сезони ние наистина сме зелени. Но сега това, което трябва да се случи, е да започнем да мислим и действаме зелено.

Действията, които извършваме в нашето ежедневие, наистина носят зелен отпечатък и намаляват онзи вреден, тъмен отпечатък и могат да ни превърнат в едно от местата в България, които успяват и да спечелят от този подход. Защото освен това, че е нужно да мислим, когато хвърляме отпадъка, дали ще се качим в дизеловия си автомобил или ще повървим и ще се качим в новите автобуси в нашия град, ние трябва да мислим за това като предприемачи какъв подход ще приложим и ще успеем ли да бъдем така добри предприемачи, както е характерно за габровци.

Разбира се, най-ценното тук са хората. Те са най-скъпият капитал на този град, защото са упорити, целеустремени и защото винаги успяват да надмогнат трудностите и да намерят своя хоризонт“.

Николинка Хинкова: „През тази година инвестирахме в един 3D-принтер, който искаме да интегрираме в нашето производство, за да произвеждаме нови изделия с висока добавена стойност от индустриалния отпадък, който генерираме. Така вече започнахме да си произвеждаме резервни части за нашите машини, с които работим. Принтерът работи с регранулат, а не със скъпоструващия полимер, тъй като колкото повече се преработва един материал, толкова по-скъп става той. Така с използването на колкото повече се преработви един материал толкова по-скъп става той. Така с използването на 3D-принтирането ние удължаваме живота на материалите, които използваме в нашето производство.

Габрово в бъдещето ще бъде още по-зелено и оригинално. Комбинацията от двете е интересна“.

Маргарита Доровска: „Всъщност голямото предизвикателство за Габрово като град е как да бъде едновременно зелен град и да остане индустриален, каквато е неговата традиция. Ние гостувахме в няколко производства, които художничката Невена Екимова си избра според вида отпадък, който генерират те. Видяхме производствения процес и се запознахме с количествата отпадък и как го ликвидират или какво фирмите правят с него. С част от този генериран отпадък тя направи две скулптури – едната от пластмаса, а другата от текстил. Тази от пластмасата беше поставена в двора на бившия Текстилен техникум в рамките на програмата „Зелен лист“. Отделно в една от залите на музея е създаден своеобразен „град градина“, в който децата изпълняват различни дейности, вземат заедно решения. А най-важното послание, с което децата си тръгват от нея, е, че градът е с такава естетика, каквато ние искаме да бъде и че той се променя според начина, по който му въздействаме.

Не бива да забравяме, че едни от големите филантропи на XX век са именно тук. И че много неща в града са създадени от богатите хора.

Най-голямото предизвикателство, за да достигнем до това „зелено“ бъдеще, е да се научим да живеем все по-добре заедно“.

Проф. Пламен Цанков, зам.-ректор на ТУ в Габрово: „Голяма част от лабораториите в Технологичния парк работят в областта на еко- и енергоспестяващите технологии. Много от тези технологии водят до повишаване на енергийната ефективност на осветителните тела например, на осветителните уредби. Един уред измерва пространственото разпределение, светлинното излъчване от различните видове осветителни тела, което е много важно в редица случаи. Например прожекторите за стадионите, уличните осветителни тела, фаровете за автомобили. Друг уред изследва спектралното разпределение на различните лампи, тоест може да бъде определено наличието на опасна синя светлина. Начинът, по който се влияе човешкият организъм на хормонално ниво в зависимост от спектъра на светлината на лампите, които се използват.

Тук съществува много специфичен дух, който е свързан с енергийната ефективност, по която работя, поради което за мен е истинско удоволствие да казвам, че съм габровец“.

 

Ива Хинкова: „В Габрово вече има от така наречените „умни“ кофи за отпадъци. Кофата е „умна“, защото е оборудвана с множество сензори, които предават информация „на живо“. Захранва се от слънчеви панели и с нея може да бъде оптимизирано сметосъбирането и сметоизвозването. Първият прототип, който направихме, е за пластмасови бутилки и за метални кенчета. Идеята е да се използва максимално обема на кофите вътре.

Габрово се променя и се превръща в по-хубаво място отпреди. В града се дава възможност на младите да се развиват и да започнат своя живот тук“.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни