Таня Христова поиска държавна помощ

	След заседание на кризисния щаб в неделя вечерта кметът на
Таня Христова поиска държавна
След заседание на кризисния щаб в неделя вечерта кметът на Габрово Таня Христова е поискала държавна помощ. Получена е във вид на техника и хора от ДП „Транспортно строителство и възстановяване“, бившите Строителни войски. Освен тях управата е привлякла

РУЖА ЛЮБЕНОВА
 
    След заседание на кризисния щаб в неделя вечерта кметът на Габрово Таня Христова е поискала държавна помощ. Получена е във вид на техника и хора от ДП „Транспортно строителство и възстановяване“, бившите Строителни войски. Освен тях управата е привлякла допълнителни сили от местни дружества, разполагащи с подходяща инженерна техника. Общият брой възлиза на 20 машини. „На телефоните на Общински съвет за сигурност в Габрово няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на общината. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка, хората да се обаждат на тел. 112“, посъветваха от администрацията.
    След 44-часовия снеговалеж в Габровско областта постепенно се съвзема, но бедственото положение остава.
    И днешният ден, 28 октомври, е обявен за неучебен за училищата в Габровска община. Детските градини и ясли ще приемат деца.
    Дебелината на снежната покривка в планината надхвърля метър. Мокрият сняг продължава да чупи и да събаря дървета, което си остава основен проблем пред разчистващите екипи и техника. Хиляди са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа, съобщиха вчера от Община Габрово. По информация от ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“ взаимодействието между екипите по разчистване на падналите дървета, пътищата и възстановяване на електрозахранването е добро.


Областта е разделена на участъци, в които действат смесените екипи.   
    Въпреки това има селища, чиито жители вече трети ден са без ток, а някои (в Севлиевско) и без вода. Падат батериите на телефоните ни и оставаме без връзка със света, оплакаха се потърпевши. От „Енерго Про“ уточниха, че около 50 села в Габровска община са без ток. „В града без ток са отделни абонати. В момента по отстраняване на авариите работят 25 екипа на дружеството, сред които допълнителни екипи от  Добрич, Варна и Шумен.     
    От „Топлофикация“ (Габрово) съобщиха, че вече е започнало топлоподаване към техните абонати.
    Пътят за  Узана  е заснежен и непочистен. Видимостта е ограничена до 100 м, а температурата на въздуха  там е минус 4°С.
    Общински пътнически транспорт се движи със закъснение. Възстановено е движението по направлението – Недевци- Лютаци.
При зимни условия е движението на автобусите в посока Габрово – Севлиево, Габрово – Трявна и Габрово – Дряново – В. Търново. Автобусите за София се движат по разписание.
    Пътищата към селата в Габровска община са проходими, обобщиха от общинската администрация.     Остава бедствено положението и в другата пострадала от снега община – Севлиевската.  Пътищата там са проходими при зимни условия, но все още има петнайсет  села без ток, и пет - без вода, съобщи снощи Мирела Ганчева, пресаташе на Община-Севлиево.  Сред засегнатите са селата Градница, Дебнево, Душево, Батошево, Кръвеник, Бериево и др. Единайсет села в Севлиевско са  без мобилни комуникации.  Има и добра вест - от днес автобусното движение в общината се възстановява напълно и всички линии се изпълняват по график..
    Влаковете между гарите Царева ливада – Габрово са спрени поради липса на напрежение в контактната мрежа. Няма движение на влаковете и по линия №4 – Г. Оряховица-В. Търново-Царева ливада-Трявна-Дъбово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни