Световна титла за Християн Стоянов на 1500 м

Топ новина! <p>Брилянтен Християн Стоянов! Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев от клуб
Световна титла за Християн Сто

Брилянтен Християн Стоянов! Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев от клуб „Орловец 93“ стана световен шампион в бягането на 1500 метра на първенството на планетата за хора с физически увреждания до 23 години, което се провежда в град Ма

Брилянтен Християн Стоянов! Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев от клуб „Орловец 93“ стана световен шампион в бягането на 1500 метра на първенството на планетата за хора с физически увреждания до 23 години, което се провежда в град Маягез, Пуерто Рико. След бронзовото отличие от надпреварата на 800 метра, което извоюва в първия ден от шампионата, във втория Хрис се пребори за златото в по-дългото бягане при юношите до 18 години.  Времето, с което 15-годишният габровски талант покори световния връх на стадион „Централ Американ“ в Маягез, е 4:47.83 минути. С повече от минута по-бавен от него беше вторият – Николас Бадеу, САЩ (5.53.36 мин). „Хрис беше много подготвен, функционално беше много добре и аз очаквах от него да вземе медал точно на 1500 м. Имахме информацията от предишни състезания за това, което му е необходимо като резултат, и знаех, че няма да му е лесно, но сега съм много радостен. Той е едно изключително момче и заслужаваше този успех“, сподели щастливия треньор на Християн – Веско Георгиев.
Междувременно стана ясно, че бронзовото отличие на 800 м има не по-малка стойност за Хрис, тъй като в тази дисциплина габровският талант се е състезавал във възрастовата група до 23 г. Новият световен шампион, Ягони Рейс де Соуза от Бразилия, е с цели 6 години по-голям от Стоянов, а сребърният медалист, Алексей Котлов от Русия, с пет.
До момента България има седем отличия от Световното първенство за хора с физически увреждания до 23 г., като две от тях, включително и единственият златен медал, са в сметката на Хрис. Ружди Ружди спечели един сребърен и един бронзов медал, съответно в дисциплините мятане на диск и тласкане на гюле, а Михаил Христов е 3-ти на 100 м при младежите до 23 г. В групата до 20 г. Антоан Божилов извоюва два бронзови медала, от надпреварите на 100 и 200 м.
Световното приключва в сряда, а в петък националите се прибират.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни