Светла Начева: “С Деветия конгрес завърши една епоха от създаването на КТ “Подкрепа”

<p>С Деветия конгрес на КТ „Подкрепа“ завърши една епоха от
Светла Начева: “С Деветия конг

С Деветия конгрес на КТ „Подкрепа“ завърши една епоха от създаването на синдиката. Така областният лидер на синдиката в Габрово Светла Начева коментира случилото се на форума, който ще се запомни и с факта, че създателят на синдиката д-р Константин Тренч

- Г-жо Начева, какви са Вашите впечатления от Деветия конгрес на КТ „Подкрепа“?
- С края на този конгрес завърши една епоха на синдиката „Подкрепа“. Единствената организация, отстояла от началото на прехода до настоящия момент, благодарение на отношението към хората на д-р Тренчев и приемането на каузата „Подкрепа“ като лична кауза, като живота му. Така че определено свършва един етап от развитието на организацията.
Не бих могла да кажа, че 26 години са тийнейджърска възраст, но вече навлизаме в етап на опита, на прагматичността...Готови сме да покажем на хората, че това е организацията, която е набрала опита и мъдростта да работи в тяхна полза.
- Как ще коментирате речта на д-р Тренчев, анализа му на българския преход и мястото на КТ „Подкрепа“ в него?
- Речта на д-р Тренчев беше силно емоционална. В нея той призна, че очакванията, с които са тръгнали създателите на КТ „Подкрепа“ в първите години, са много далеч от това, което се е случило досега. Д-р Тренчев сподели, че сигурно е можело ние като синдикална организация и лично той като неин лидер да направим много повече положителни неща за България през този период. Но той отчете, че започнахме нашата работа без опит в синдикализма и всичко, което сме направили, е било със сърце и душа в името на хората.
Д-р Тренчев призна, че грешки сигурно е имало, но най-голямата грешка на прехода е, че хората са обезверени и не искат да защитават собствените си права. Хората в България очакват някой някъде да свърши нещо в тяхна полза. Това е най-тъжната оценка в анализа на българския преход. Той отново припомни думите на бай Илия Минев, с който са тръгнали навремето, че мъртъв човек може да се събуди, но духовно умрял – никога! В доклада си д-р Тренчев изрази своето разочарование от духовната пустота, която е обхванала българите през последните години.
- Мисля, че изборът на Димитър Манолов за президент на синдиката беше прогнозиран. Какви промени очаквате той да наложи?
- Мисля, че е нормално вицепрезидентът да поеме управлението на синдиката. Димитър Манолов е много опитен синдикалист, който ще продължи духа на „Подкрепа“. Но както всички хора са различни и светът е интересен, именно затова и той ще моделира в организацията собствения си стил на работа и виждане за нейното развитие. Най-вероятно ще има някакви промени, което ние ще научим на първия конфедеративен съвет на КТ „Подкрепа“ след конгреса. Той ги определи с думите, че очаква следващият конгрес да се проведе в зала „Арена Армеец“, което означава увеличение на синдикалните членове, но това е свързано с много работа в полза на хората.
Екипът, с който той ще работи, дава основание, че промените, за които говори, може да станат реалност.
- В каква посока ще бъде Вашата работа като областен лидер на КТ „Подкрепа“?
- Аз ще продължа да работя да убеждавам хората, че ако бъдем заедно, ако бъдем солидарни в отстояването на определени искания, ще ги постигнем. Дейността ни ще бъде насочена към частния бизнес, защото там хората са много уплашени, страхливи. Там директно им се заявява, че ако искат да се занимават със синдикализъм, трябва да напуснат фирмата. Аз искам да се обърна към работодателите в частния бизнес на територията на областта и да ги уверя, че синдикатът е партньор и работи, за да има социален комфорт в техните фирми. Защото ако има синдикална организация, проблемите може да се отстраняват още в зародиш и да не се стига до конфликти.
- Защо наемните работници, а и работодателите трябва да изберат „Подкрепа“ за свой партньор и защитник?
- Защото „Подкрепа“ е истинският синдикат, колкото и клиширано да звучи това. Ние правим това, което искат и от каквато имат нужда нашите членове. Затова напоследък доста организации от другия голям синдикат на територията на областта преминават към нашия.
- Защо?
- Защото виждат, че ние от синдикат „Подкрепа“ се съветваме с нашите членове при предстоящи преговори – било с работодател, било с Община или с работодатели от определен бранш, и отстояваме техните интереси.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни