Суперлативи заляха Трявна след Фестивала на виното

Препоръчана!
„Най-добре организираният винен фестивал на открито извън големите градове на страната! Поздравления!“; „Благодарим за чудесното винено събитие в Трявна!

Всичко беше отлично преценено, организирано и проведено. Радваме се, че бяхме част от него и се надяваме, че ще осъществите идеята да го направите традиционно!“; „Фестивалът в Трявна показа, че има сериозно развитие на винената култура в цялата ни страна, а в часност интересът към българските вина и сортове определено е нараснал значително и продължава да върви нагоре. Надяваме се Фестивалът на българските винени сортове в Трявна да се превърне в традиция, а и все повече подобни винени празници да се организират из цялата страна!“. Това са само част от положителните оценки на обратната връзка, която първият Фестивал на българските винени сортове в Трявна получи. Три дни /28 - 30 април 2023 год./ възрожденският град беше „столица“ на божествената напитка, а площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното народно читалище беше сцена на изложители, изпълнители и партньори на изданието в лицето на „Chilli Hills Farm“, „Devin“ „Detelina’s Nuts“ и „Eco Partners“. Освен обогатяване на общинския културен календар, фестивалът обогати и националния винен такъв през тази година.

Първото по рода си събитие бе официално открито на 28 април 2023 год. /петък/ от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов и съорганизаторите в лицето на г-н Емил Коралов от DiVino.BG, които поздравиха изложителите и пожелаха успех на винения форум. Фестивалът бе уважен от ръководството на областна администрация Габрово, както и от представители на различни институции в региона.

„За мен е изключително удоволствие и привилегия да съм тук днес и да имам възможността да Ви привествам по случай организирания за първия път Фестивал на българските винени сортове в Трявна! Мисля, че тук е времето като начало да кажа кои са виновниците за това събитие да се случи - моля, аплодисменти за „Ди Вино“, които прегърнаха нашата идея. Няма да пропусна и човекът, благодарение на когото преди три години тази идея сподели с мен и ние я прегърнахме и основно се беше ангажирал от името на Община Трявна да организира всичко това! Това е моят заместник г-н Маринов! Благодаря на нашите партньори и на всички Вас, участниците, на избите, които се съгласиха да участват!“ сподели при откриването кметът на Община Трявна.

„За нас е много голяма чест, че партнираме на Община Трявна, аз изключително много се възхищавам на ентусиазма на г-н Маринов, който наистина от три-четири години се опита да направи този фестивал, но заради пандемията от Covid-19 отпадна. Огромна тръпка е за нас от „Ди Вино“, защото както знаете правим почти всичко в София, където ни е доста по-лесно, но и тук си е предизвикателство! Вярвам, че за всички Вас, винари, участници, ще е наистина много полезно, защото ще се срещнете с доста по-различни хора от тези, които обикновено виждате в големите градове. Това са не по-малко страстни любители на виното, които също трябва да имат възможност да се докоснат до Вашите вина, които стават все по-добри и по-добри през последните години!“ подчерта г-н Емил Коралов - идеолог и издател на „DiVino.bg“ и „DiVino Magazine“.

„Надяваме се да си изкарате хубаво при нас, надяваме се събитието да се проведе успешно и да го превърнем в традиционно такова, за да може да Ви поканим догодина пак да присъствате!“ пожела на всички гости и зам.-кметът на Община Трявна, който стои в основата на идеята и реализирането на първия винен фестивал в Трявна.

Фестивал на българските винени сортове в Трявна събра на едно място 22 изби с доказан опит и успехи в работата с български (и не само) винени сортове. А именно: Ангъс Естейт, Бендида, Бонония Естейт, Братанови, Вила Басареа, Винарна Чукара, Витус Маринови, Горун, Драгомир, Драгошинов, Дюс, Заара Естейт, Конопане, Малката Звезда, Марян, Меди Вали, Ноя, Орбелия, Пинк Пеликан, Сала Естейт, Царев Брод, Шато Коларово.

На различните сортове вина се наслаждаваха както местни жители, така и доста външни гости от цялата страна, които посетиха Трявна специално за виненото изложение. С провеждането на подобен форум градът доказа, че може да развива туризъм и с по-малко популярен за региона отрасъл, какъвто е именно този на виното.

Вината бяха представяни от производителите на място, които детайлно запознаваха дегустаторите с реколтите, вкуса и спецификите на сортове. По думите им българинът е повишил своята винена култура и голяма част от посетителите са дали точна, ясна и аргументирана обратна връзка за напитките след тяхната дегустация.

Освен дегустационно изложение на място, всеки желаещ можеше да посети и организираните мастъркласове в съботния и неделния ден. Събитията се проведоха в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация и включваха представяне на типични сортове с вертикални дегустации, дегустации на специални и занаятчийски вина от доказани технолози в лицата на Николай Кръстев от винарска изба Царев брод; Мария Стоева от винарна Братанов; Стойчо Стоев от винарска изба Меди Вали; Елизабет Портева от винарна Бедида и Петър Иванов от винарска изба Марян.

За доброто настроение на гостите, през трите фестивални вечери, се погрижиха талантливите музиканти Ралица и Светльо, Краси Стефанов и Sunshine Duo, които допълниха атмосферата с познати джаз и поп изпълнения под открито небе.

С игри и забавления, деца и родители се запознаха с ползите от разделното събиране на щанда на „Еко Партнърс“, който се грижеше за правилното третиране на празните винени бутилки. Стъклените отпадъци бяха демонстративно трошени на място в специално предоставена, от партньорите на събитието, машина за трошене на стъклени бутилки и буркани.

Много емоции, сълзи от смях и не само предизвика състезанието по надяждане с лютите сосове на „Chilli Hills Farm“, което се проведе в заключителния неделен ден. В „огненото“ предизвикателство се включиха общо шестима ентусиасти, които имаха за задача да изядат по една лъжичка от различните по лютивост сосове на „Chilli Hills Farm“ и да издържат, колкото се може повече на „силните“ усещания. Бонус към всички тях бе и изяждането на парче лют шоколад, който е единствения по рода си у нас, производство отново на „Chilli Hills Farm“.

Някои от участниците се отказаха още в началото, други опитаха повече от един сос, но най-големият любител на лютото сред тях се оказа Свилен, който имаше сили за още „горещи“ емоции. Мъжът бе награден от представителите на „Chilli Hills Farm“, които с удоволствие връчиха от своите сосове на победителя и му пожелаха още успешни прояви в подобни състезания.

Първият Фестивал на българските винени сортове в Трявна приключи с награда „Вино на публиката“, която бе връчена от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева. Стъклената статуетка получиха братята Марио и Боян Боеви от винарска изба „Pink Pelican“, чието бяло вино „Тамянка“, реколта 2022, стана любимо вино на публиката. Същият сорт гордо носи титлата и „Вино на годината“ през 2019 год.

„Искам да благодаря на всички които се наслаждаваха през тези три дни на този прекрасен фестивал на българските винени сортове. Надявам се да сте в добро настроение, с чаша вино и да сте си изкарали хубаво и разбира се, живот и здраве, ще Ви очакваме отново! Благодаря Ви!“ заяви кметът на Община Трявна при връчването на наградата „Вино на публиката“.

Втори след „Pink Pelican“ се наредиха винарна Царев брод“ с „Айс Ризлинг“, реколта 2020, а третото място почетно зае „Шато Коларово“ с виното „Метаморфоза“ Сира, реколта 2018.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни