Стотици се поклониха пред паметта на героите

Топ новина! Prezident-t-Rumen-Radev,-zaobikolen-ot-ofitsialnite-litsa
Президентът Румен Радев, заобиколен от официалните лица
Национално честване “146 години Шипченска епопея“ • 16 - 25 август

    Стотици родолюбиви българи от цялата страна се качиха в събота на връх Шипка, за да отдадат почит на героите от Шипченската епопея. 
    На тържествата присъства Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който прие почетния строй на Националната гвардейска част, участваща в поднасянето на цветя и венци пред паметника.
    В официалното си слово за празника президентът разкритикува остро опитите за промяна на националния празник на България 3 март.
    "Всяка година изкачваме Шипка, за да отдадем почит към българските опълченци и воините от императорската армия на Царя Освободител, които в августовските жеги на 1877-ма отстояха нашето право да имаме държава. Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. 
    Всички ние на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс.
Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието.
    Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи. Идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев. 
    Тук, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след „епопеята на забравените“ няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят  как да изхвърлят Вазов от учебниците. 
    Днес казваме стига! 
    3-ти март е червената линия на нашето търпение. Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийство ни трябва, а единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите.
    Днес казваме НЕ на пълзящата цензура, на доносничеството, на  подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. 
    Казваме не на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели.
    Днес слагаме край на обратното броене, на разпада и заявяваме, че България ще пребъде: република на равноправни и свободни граждани, които сами решават своето бъдеще. Националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да ни защитят от духовния и  моралния упадък! Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет да бъде изтрита, а българската държавност - разградена!
    Вечна памет за героите на Шипченската епопея! Да живее България!“,  
    Преди речта на Президента, заупокойна  молитва бе отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие със свещеноиконом Руслан Личев – архиерейски наместник на Габровска духовна околия. Пред присъстващите беше представен и фрагмент от одата “Опълченците на Шипка” по повод 140-ата годишнина от написването на Вазовата “Епопея на забравените”.
    На церемония присъстваха областни управители и заместник областни управители, кметове и заместник-кметове на населени места, народни представители, както и представители на местни и държавни институции.
    Сред официалните лица бяха още народният представител от "БСП за България" Валери Митов, областният управител на Габрово Мария Башева, заместник областния Даниела Маринова, председателят на Обс – Габрово Климент Кунев, заместник-кметът Мария Йозова и др.
    Тържествата продължиха с откриване на фотодокументалната изложба “Свобода без граници” и с възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”. Във възстановката участваха близо 300 членове на НД "Традиция". 
    Експозицията е създадена със съдействието на Държавния военноисторически архив във Велико Търново, Българската телеграфна агенция, Държавните архиви в Габрово и Стара Загора, както и Общинска библиотека “Искра” в Казанлък, които са предоставили много ценни снимки, запечатали отделни моменти от тези паметни посещения.
    В подножието на върха се проведе и националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни