Стиляна Узунова открива изложба в галерия "Астри"

Stilyana-Uzunova
Стиляна Узунова
Спомени от лични преживявания, кадри от познати сцени, звуци, аромати и светлини ще се преплетат в новата история на художничката, която ще бъде представена в галерия „Астри“

На 17 юни Стиляна Узунова ще представи своята нова изложба „ГРАДЪТ“, която ще ни пренесе в един забързан свят, подчинен на своя динамика, цветове и усещания. През 2019 българската художничка спечели престижния конкурс на СБХ и замина за Париж в Сите дез Ар, международна резиденция за артисти в сърцето на града. След връщането си от Франция, с още бурните впечатления от пътуването, тя направи цикъл от картини, които показа в Бургас, в галерия „Пролет“. Година по-късно, спомените и усещанията от града вълнуват художника по друг начин. Нейният различен поглед към вечната тема „Париж“, както и меланхолията от първата среща остават, а носталгията предизвиква появата на новата й изложба „ГРАДЪТ“. Парадоксалното е, че тези по-скоро минорни чувства материализират монументалността и мащабите на метрополиса с неговото шеметно движение. Безкрайните, усукани, снадени и преплетени линии на човешките чувства и свързаности са реперите в пътуването сред анонимната тълпа; съхраняват с нежност и топлота спомени за лични преживявания, кадри от познати сцени, звуци, аромати и светлини.

В живописта си Стилияна е и фигуративна, и абстрактна. Реалистична, и сюрреалистична. Може да откриете още стилове в платната й и няма да сгрешите. Колкото повече гледате, толкова повече ще откривате. Тя рисува така, не защото би искала да се хареса на едни или други ценители на живописта. Рисува така, защото притежава вкуса и смелостта да бъде свободна. Да изразява, да открива и разкрива себе си, дори, да бъде откровена докрай и все пак да съхрани своята същност“, допълва Вихра Пешева, галерист и създател на галерия АСТРИ.

Стилияна Узунова е родена в София, 1978 г. През 1997 завършва НУИИ „Илия Петров“, а през 2005 се дипломира в Националната художествена академия в класа на проф. Владислав Паскалев. В последните десет години прави осем самостоятелни изложби в едни от най-добрите галерии в София, Пловдив, Плевен, Бургас, както и в Културно – информационния център на България в Скопие. Многобройни са участията й в общи национални и регионални изложби, кураторски проекти и престижни арт форуми-проект „Съвременна българска живопис 7X5X3“, СБХ, София; Художествена галерия Владимир Димитров – Майстора, Кюстендил; Festival of Lights, Berlin- част от селекцията в 15-тото юбилейно издание на фестивала и проектиране на творба ‘’От бъдещето‘‘ на фасадата на Bode Museum; Градска художествена галерия Благоевград и десетки други тематични участия в цяла България.

Картините може да бъдат видяни в столичната галерия Астри от 17 юни -15 юли.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото