Стефка Василева: Нашето послание "Събрали сме се да творим добро" изразява мисията на "Майчина грижа"

Топ новина! D-rzostta-da-prod-lzhish-–-30-godini-v-zobnoveno-ZHBD-“Maichina-grizha“---Gabrovo
Дързостта да продължиш – 30 години възобновено ЖБД “Майчина грижа“ - Габрово
На 21 ноември, в Деня на Въведение Богородично и Деня на християнското семейство, Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ - Габрово, основано на 6 август 1869 г., чества тържествено 30 години от възстановяването му.

Събитието събра над 100 приятели в ХГ „Христо Цокев“, които имаха удоволствието да се запознаят с историята на Дружеството от документалния филм „Сърце за всички“ и да се насладят на богатата музикална програма. Всички гости, които пуснаха своята лепта в кутията за Фонд „Стефана Богдан Генчева“ - за стипендии на талантливи деца, получиха дарче (паметен знак) „Аз дарих за Габрово“ с логото на Дружеството. Събраната сума от вечерта е над 3500 лв., в която се включват и големи дарения от членовете на Дружеството.
За наздравицата на гостите се погрижи екипът на хотел „МАК“, който направи кетъринга като дарение и за което им благодарим от сърце!


 - Как започна новата, възобновена история на ЖБД „Майчина грижа“?

- 30 години историята на Дружеството е част от историята на Габрово.

Преживяхме заедно превратностите на времето, дългия процес на изграждане на демокрацията и на гражданското общество, икономически, финансови и духовни кризи, ковид пандемия.


Събка Карагьозова, която е избрана за председател на Дружеството при неговото възобновяване


Три десетилетия посветихме на общественото благополучие с последователността и достойнството на нашите възрожденки. Работихме с много любов за възраждане на изконните човешки ценности като благотворителност, щедрост, милосърдие и съпричастност.

30 години за една държавна или общинска институция не са много, но за една неправителствена организация като „Майчина грижа“, която не разчита на държавни помощи и субсидии, а единствено на времето, труда и средствата на членове, както и на своите дарители, тези години са един доста голям период.

Историята започва с имената на онези жени, които имаха дързостта да продължат.

На 17 ноември 1992 година те възобновиха ЖБД „Майчина грижа“. Голяма част от тях вече не са между нас – светла да е паметта им!

- Кои са дамите, дръзнали да я има отново „Майчина грижа“?

- В инициативния комитет са 13 бивши членове на дружеството, закрито след 1944 година - Донка Кънчева, Богомила Христова, Кина Попзлатева, Мара Витанова, Нонка Фомова, Мара Контохова, Любка Бояджиева, Тотка Драганова, Пенка Мерджанова, Цанка Селвелиева, Ирина Бонева, Ганка Ямантиева, Йордана Маркова.

Към тях се присъединяват новите ентусиасти - Донка Ботева, Румяна Константинова, Мария Семерджиева, Виолета Дачева, Недка Коева, Цветана Карнакова, Мила Кацарова, Кина Енчева, Ганка Киселенкова, Румяна Дамянова, д-р Мария Томова, Руска Христова, Пенка Пенчева, Пенка Йовчева, Пенка Тоцева, Дарина Байчева, Кремена Антонова, Вела Мартинова, Росица Колева и Събка Карагьозова, която е избрана за председател на Дружеството.

Всички те са носители на признанието „Дързостта да продължиш“.


Стефка Василева


- Какви са основните дейности през тези три десетилетия?

- Да даряваш радост, любов, да приемаш трудната съдба на другия до теб, да разделиш хляба си с непознатия странник, да отделиш от своето и да го дадеш с обич, без да помислиш какво ще получиш в замяна – това е висше човешко проявление.

Не зная дали тази обич и любов, с която правим всичко, е достатъчна, но нали човек се учи да обича понякога цял живот и най-важна е любовта, която даряваме. Това е нещо, което усещаш в сърцето си или го правиш, за да спасиш душата си!

За тези 30 години нашите три основни приоритета на дейност са заложени в устава на дружеството. Може да ги подредим така:

Първо. Подпомагане на физически лица в неравностойно социално положение и подпомагане на обществени организации, имащи същите цели.

Проведени са много инициативи за подпомагане на болни деца и възрастни с мотото „Да събудим Стефан“, „Да помогнем на Ния“, „Блага вест за бебе“, „Блага вест за ново сърце на Николай“, „Да изправим Пламен на крака“, „Да помогнем за крачето на Лазарина“, „За сирака не само хляб“, „Деца помагат на деца“ „Габрово срещу рака на жените“, „Да помогнем на абитуриенти“, „Топлина за бездомниците“ и много други.

През 1994 година Дружеството става съучредител на „Общество за борба с раковите заболявания при децата".

През годините по това направление сме дарили над 110 000 лв., от които за лечение 40 000 лв. Парите не са достатъчни. Едва ли сме успели да помогнем на всички деца и да стоплим сърцата на техните родители и да се погрижим за всички възрастни, но сме отдали много сили и енергия да помогнем. Тази година започнахме и се надяваме да продължим и следващата година с инициативата „За качествено здраве на село“ – насочена към възрастните хора в отдалечените села на Габровската община.

12 години изпълнявахме проекта „Обедна маса“ – от 2001 до 2012 г., който се провеждаше със Сдружението Тун – Габрово, а през последните две години – самостоятелно.

През зимните 5 месеца в годината сме изхранвали по 20 деца и 20 възрастни в неравностойно социално положение. Стойността на проекта е близо 50 000 лв.

За други дейности, като помощ за социално слаби семейства, за студентски такси, за подаръци за Коледа, Великден, 1 юни, 1 март, за новата църква на Габрово и др., сумата е над 20 000 лв., без да смятаме хуманитарните помощи от храни, дрехи и предмети от чужбина и от габровски фирми.

Второ. Подпомагане на даровити деца за участие в национални и международни конкурси и осигуряване на стипендии. Подпомогнахме много млади хора да имат смелостта да мечтаят и реализират своите таланти и знания. Подкрепяли сме даровити деца в областта на музиката, математика и физика и изобразителното изкуство, за обучение в средни и висши училища в страната и чужбина. Дълъг е списъкът на успехите на всички наши стипендианти от конкурси и олимпиади у нас и в чужбина и всички те са вписани в книгата „Дарования и постижения“ на Община Габрово и много са благодарствените писма, запазени в архива на Дружеството. Сумата, която сме разпределили, е над 70 000 лв.

Трето. Утвърждаване на сдружението като притегателен център за културно и духовно общуване – участвали сме в конференции и проекти на тема благотворителност, в национални срещи на неправителствените организации по проблемите на жените, за правата и за ролята на жените, участие в световната конференция на тема „Жената и демокрацията“; провеждахме здравни лекции, подкрепихме „Училище за здраве“ в училищата, подкрепяхме конкурси за поезия, музика и др., подпомагане на бесарабските българи, участие в доброволчески акции, възобновихме „Училището за родители“, участвахме като съучредители на Обществен дарителски фонд – Габрово, в изложби и много други инициативи.

Дружеството е сътрудник на Габровската търговско-промишлена палата като приемна структура на Европейския информационен център Europe direct.

- Тридесет години дружеството отдава и получава признание. Дайте примери, за да се чуят добрите дела и имената на хората, които ги правят.

- През 1995 година почетната председателка на Дружеството до 1944 г. Стефана Богдан Генчева е провъзгласена посмъртно за почетен гражданин на Габрово. На нейно име има улица и паметна плоча на къщата й.

Дружеството има отличие от Община Габрово за особено осезаемо присъствие в живота на града (1996).

През 2005 г. д-р Тота Венкова, първата стипендиантка на Дружеството и дарителка на Габрово, е провъзгласена посмъртно за почетен гражданин на Габрово. Нейното име носят улица и областната болница, има поставени две паметни плочи - на къщата й в София и на сградата, където се е намирала къщата й в Габрово.

На 21 ноември „Майчина грижа“ отбеляза тържествено 30 години от възстановяване на дружеството


В Габрово по инициатива на Дружеството са препогребани тленните останки в двора на бившия дружествен имот (кино „Майчина грижа“, днес Мол).

През 2004 г. почетен знак на Община Габрово получи почетният председател Мария Семерджиева. Дружеството е номинирано за благодеятел на годината (2006). През 2022 година Дружеството получи отличието „Съвременен будител“, грамота от областната организация на БЧК за активна съвместна дейност.

Всички отличия говорят за престижа на Дружеството сред габровската общественост.

- Благодарността към дарителите и благотворителни акции са другото лице на Дружеството.

- Разбира се. Нашата дълбока благодарност към много хора, организации и институции. Дълбок поклон пред всички бивши и настоящи членове на Дружеството за всеотдайния им труд, за любовта, която даряват, за големите им сърца.

Огромна благодарност на нашите дарители, защото без тях не бихме успели да помогнем на толкова много нуждаещи се. Дълъг е списъкът с нашите дарители и всички те са записани в Регистъра на дарителите. На 21 ноември грамоти получиха най-дългогодишните дарители, както и тези, които ни подкрепиха със значителна сума в трудните години на пандемията.

Това са Мариана Никифорова от София и Иван Колев от Габрово. През 2022 година Иван Несторов от САЩ – родственик на д-р Тота Венкова, възобнови инициативата на своя баща Александър Несторов и който дарява за фонд „Д-р Тота Венкова – възрожденката“ към Националната Априловска гимназия.

Посмъртно почетохме дарителите Мариана Генчева Коева – дългогодишен член на Дружеството и ежегоден дарител, Лальо Метев – почетен гражданин на Габрово – дарителят на габровските църкви и на нашето дружество.

През трудните години на пандемията дарители със значителна сума бяха фирма „Дикси“ ООД, хондация „Габрово преди и сега“ и анонимен дарител с голяма сума.

Дълъг е списъкът и на нашите партньори. Дружеството участва активно във всички благотворителни акции на Община Габрово, както и тя ни подкрепя в наши обществено значими каузи. Имаме много инициативи с Български Червен кръст, Търговско-промишлена палата, сдружение „Пациенти с онкологични заболявания“, Ротари клуб.

За утвърждаване на сдружението като притегателен център за културно и духовно общуване партньори са ни Национална Априловска гимназия, Държавен архив - Габрово, Национален музей на образованието, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Музей на хумора и сатирата, Обществен дарителски фонд, НЧ „Априлов – Палаузов“, „НЧ „Габрово 2002“, НЧ „Будители 2017“, НЧ „Балканска звезда“, кв. Недевци, сдружение „Памет габровска“, училища и детски градини.

В последните две години си партнираме с активната фейсбук група „Добрини за Габрово“.

Благодарим от сърце на всички наши дарители, партньори и приятели за безкористната подкрепа и доверие.

- Вие сте доказателство, че заедно можем повече и заедно можем да творим повече добрини!

- Всички партньори получиха благодарствени грамоти.

Връчихме една специална грамота, за съжаление посмъртно, на най-дългогодишния ни председател – над 18 години – Ганка Шиварова, светла да е паметта й, и се надявам, че днес ни гледа отгоре и се радва заедно с нас на Вашето уважение.

На 10 март 2021 година тя беше номинирана за почетен председател на ЖБД „Майчина грижа“ с идеята днес да й връчим тази грамота. Грамотата получиха нейните дъщери.

Не говорихме днес за трудностите, защото положителните емоции, топлите благодарности, сълзите в очите от радост, вярата и надеждата, че сме на правия път, ни вдъхновяваха и ни даваха сили да продължим да помагаме на нуждаещите се.

Само ще спомена, че още сме без дом и днес изказвам нашата голяма благодарност на Елвира Христова – директор на Националната Априловска гимназия, която ни приюти в конферентната зала в новото крило.

И днес мисията на Дружеството е „да осъществи моста между традициите на миналото и потребностите на настоящето. В един забързан свят, белязан от контрасти, тази задача е трудна, но постижима. Човешката памет е понякога къса, признанието – променливо, но времето отсява и стореното добро е вечно. Остават имената на сърцатите членове и доброволци, които са отстоявали неизменно вечните човешки ценности на хуманност, съпричастност, вярност към род и родина. И ние, които живеем днес, следваме и ще продължим да следваме завета: „Събрали сме се да творим добро!“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни