Стефан Стоев отново беше недостижим на Шипка, 12 стотни го разделиха от рекорд

Водеща! Stеfan-Stoеv-otnovo-bеshе-nеdostizhim-na-Shipka,-12-stotni-go-razdеliha-ot-rеkord
Stoev-team-Shipka.jpg
Габровският автомобилен ас Стефан Стоев отново показа, че е №1 на високопланинско изкачване у нас през този сезон.

Асът ни за втора поредна година спечели по категоричен начин едно от най-емблематичните състезания в България - Планинско „Шипка-Дамасцена“. Надпреварата беше организирана от Автомобилен спортен клуб „Дамасцена Алба“ и по традиция се състоя на дългото 5100 метра трасе в подножието на Паметника на свободата.

Зад волана на своята испанска красавица - болидът „Силвър Кар ЕF10“, Стоев даде най-добро време в тренировките - 02:26.750 минути. Той беше още по-бърз в двата състезателни манша и слезе до 2:23:900 мин, като остана на нищожните 12 стотни от рекорда на трасето, поставен от него през миналата година. Общото му време от състезанието беше 4:47.840 мин. Наред с победата в генералното класиране, габровският пилот завоюва първо място и в Категория 2 (състезателни автомобили), както и в Група E2-SC до 2000 куб.см. (Двуседалкови състезателни автомобили от затворен тип).

Втори в крайното генерално класиране завърши Николай Златков (Проспийд) с емблематичното Ауди S1. Той изостана на 7.71 секунди от Стоев. Резултатът от 04:55.550 мин обаче му донесе победата в Категория 3, Група Е1 до 6500 куб.см. Третото място в общото подреждане зае Васко Въжаров с „Опел Астра“, на 9.38 секунди от победителя. Четвърто време даде Александър Будрин с БМВ М3 на 16:46 сек, след него се нареди Петко Манолов (Проспийд) със „Субару Импреза“ на 17:23 сек, а топ 6 оформи Йордан Тодоров (Джордан рейсинг) със „Ситроен Саксо“ (първи в Категория 3, клас Е1 до 1600 куб.см.) на 20.11 сек.

От състезанието поради повреда в началото на първия състезателен манш отпадна Любен Каменов (Дамасцена Алба) с Мицубиши Лансър Ево 8, който беше най-сериозния опонент на Стоев в тренировките и дори спечели с 5 стотни третия квалификационен манш. След счупен преден носач в загряващото качване, в състезателните маншове изобщо не можа да участва и Иван Влъчков с „Хонда Сивик“, който бе най-бърз в квалификациите в Категория 3, Група Е1 до 2000 куб.см. В негово отсъствие победата взе Косьо Йорданов с „Рено Меган“ (7-и в общото класиране), следван от Искрен Веселинов (Хонда Сивик) и Кольо Карастоянов (Дамасцена Алба, Хонда Сивик). Общо 29 пилоти участваха в Планинско „Шипка-Дамасцена 2019“. Тази година, автомобилното състезание се проведе в чест на Националния празник, 142 години от Шипченската епопея и 85-та годишнина от откриването на Паметника на Свободата. По повод Националния празник организаторите на „Шипка - Дамасцена“ учредиха специална награда за състезателя с най-бързо изкачване до върха. Стефан Стоев я получи лично от директора на НПМ „Шипка- Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Снимки: MaxPhoto

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото