„Стъклена плетеница” в Боженци

Staklеna-plеtеnitsaa-v-Bozhеntsi
st-pletenica-21-08-19.jpg
Очакваната „Стъклена плетеница“ на 24 и 25 август, организирана за четвърта поредна година от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци“, интригува с тайните на няколко изкуства, свързани с един материал - стъклото.

Любознателните могат да се запознаят и опитат витражна техника „Тифани“, гравиране, рисунка, приложно изкуство, моден дизайн. Демонстрация и практикуване ще има едновременно в няколко творчески ателиета.

За привлекателното събитие разказва уредникът Ива Дянкова:

„В изложбената зала на Старото школо ще се разположат удобно преподаватели и студенти от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, катедра „Стенопис“ - традиционни участници в дните на стъклото. Те ще демонстрират изработката на класически витраж „Тифани” - технология, създадена в края на XIX век, наречена на своя създател Луис Комфорт Тифани(1848г. – 1933г.). Според технологията всяко парче стъкло (цветно или не) се обрамчва с медна лента, след което отделните елементи се спояват. По този начин могат да се изработват лампи, аплици, стенни часовници, кутии за бижута, гербове, паравани и други.

В съседство до представителите на Великотърновския университет ще бъде устроено творческото ателие на Петър Цвятков. При него може да гравирате стъкло или да декорирате стъклен съд, който сами сте си донесли.

В двора на къщата музей „Баба Райна“ отново ще се срещнете с габровската художничка Елиза Ковачева - Цокова, за да творите заедно върху стъклени плочки, които тя предварително е подготвила с контури на различни рисунки.

За най-малките гости близо до Елиза ще бъде разположен детски дизайнерски кът, в който ще има пълна свобода за творческа изява на бъдещи художници и декоратори. За тях ще се грижат представители на Център за работа с доброволци към Община Габрово с малко напътствия и много усмивки”.

Входът за всички ателиета е свободен – на 24 август (събота), 10.00 - 17.00 ч. и в неделя от 10.00 - 15.00 ч.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото

Следвай ни