София Тех Парк и Технологичният парк на Технически университет – Габрово подписаха меморандум за сътрудничество

Топ новина! Prof.-Raicho-Ilarionov,-krainiyat-vlyavo,-prof.-Iliya-ZHelezarov,-Vasil-Karaivanov-i-Todor-Mladenov
Проф. Райчо Иларионов, крайният вляво, проф. Илия Железаров, Васил Караиванов и Тодор Младенов
    На 1 февруари беше подписан меморандум за сътрудничество между „София Тех Парк“ и Технологичния парк на Технически университет – Габрово. 

    В пресклуба на Българската телеграфна агенция в Габрово на пресконференция бяха представени целите, поставени пред Технически университет - Габрово и „София Тех Парк“ след подписването на споразумение по-рано вчера в Технически университет - Габрово. Пред представителите на медиите информация за договореното сътрудничество изнесоха ректорът на Технически университет - Габрово (ТУ – Габрово) проф. Илия Железаров, проф. Райчо Иларионов - председател на Технологичния парк към ТУ – Габрово, Васил Караиванов - председател на управителния съвет на „София Тех Парк“, и Тодор Младенов - изпълнителен директор на „София Тех Парк” АД.
    „За Технически университет - Габрово и за Технологичния парк при университета днес е празник, защото в едни условия на трайно партньорство заедно със „София Тех Парк“ ние създадохме една асоциация на научно-технологичните паркове в България. Подписахме рамково споразумение за стратегическо партньорство, което е един формален акт, който води със себе си много набелязани цели и задачи. Основната ни цел е да изградим базирана на знанието мрежа за сътрудничество чрез колаборация между научно-технологичните паркове, да комерсиализираме научните изследвания, да внесем една нова култура на иновации и устойчивост и най-вече на икономическо развитие, споделяйки нашите ресурси“, каза по време на пресконференцията проф. Железаров. 
    По време на пресконференцията бе изтъкната и основна цел - обединяването на усилията на двете институции за създаване на нови разработки, трансфер на технологии и разработване на съвместни събития.
    „Днес е един много важен ден, хубаво е на 1 февруари да започнат инициативи и събития по полагане на основите на асоциацията на тех-парковете и участниците в технологичния трансфер, както в България ние в „София Тех Парк“ работим от известно време и по създаването на Балканска асоциация на тех-парковете така, че вашият хъб може да прерасне в Балкански хъб. Ние днес сме в Габрово, за да покажем, че не всичко се случва в София, но и на други места в България. Почитаме традицията икономическото развитие на страната да започва в Габрово, както се е случвало и в миналото, има шанс това да продължи и в бъдеще време. Инициативата ни е да осъществим технологичен трансфер, технологиите от науката да влязат в бизнеса и да се подпомогне растежът“, заяви Васил Караиванов, председател на управителния съвет на „София Тех Парк“.
    „За нас е важно, че извървяхме немалък път. Научихме много уроци, вече имаме достатъчно опит в бизнеса. Много е важно да си споделяме ресурсите“, сподели Тодор Младенов, изпълнителен директор на „София Тех Парк“.
    „Мисля, че сдружението между силните единици в историята винаги е давало добри резултати. Габрово има нужда от подкрепа и комуникация с бизнеса, има нужда да представи своите идеи. Габрово е бизнес, образование, наука, иновация“, потвърди проф. Райчо Иларионов, председател на габровския технологичен парк.
    Технологичният парк към ТУ - Габрово отвори врати на 20 ноември 2020 г. Той включва 18 лаборатории от Център за компетентност „Интелигентни, мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, Център за върхови постижения „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (QUASAR) и Център за компетентност „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“. Центровете са финансирани от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.
    „София Тех Парк“ развива дейности в подкрепа на стартиращия бизнес, малките и средни предприятия, науката, образованието и иновациите. Техните ресурси ще бъдат на разположение на младите изследователи и габровските студенти. 
    Информацията и снимката са на Българска телеграфна агенция

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Технологии

Към началото

Следвай ни