„Смешен филм фест“ показва 23 филма от 13 държави

<p>Петото издание на Международния фестивал на комедийното кино „Смешен филм
„Смешен филм фест“ показва 23

Петото издание на Международния фестивал на комедийното кино „Смешен филм фест“ ще се проведе от 21 до 27 октомври. Днес, 20 октомври, от 17 часа на откритата сцена на ул. „Радецка” концерт с филмова музика „Любими песни о


За първи път във фестивалната програма присъстват филми от Хърватия - специален фокус с три заглавия, и Кипър – ще гостува режисьорът Кирякос Тофаридис с една от най-успешните кипърски комедии за последните години - „Блок 12”. Ден след българската си премиера в рамките на Смешен филм фест, филмът на кипърския режисьор ще бъде представен в Дом на киното – София.
Организаторите на фестивала ще подарят на ценителите на стойностното кино и вълнуващо пътешествие в епохата на немите филми с колекция „златни ленти“ на Белгийската кралска филмотека. Романтична нотка в това неповторимо преживяване ще внесе музикалният съпровод на пианиста Димитър Горчаков.
Българското комедийно кино ще бъде представено с двете нови продукции „Живи легенди” на Ники Илиев и „Още една мечта” на Николай Мутафчиев. Публиката ще има възможност за среща с режисьорите и част от актьорския състав на филмите.
Киноманите ще могат да се насладят на лентите на световните величия Люк Бесон, Уди Алън, Дъстин Хофман и да споделят екранните превъплъщения на Робърт де Ниро, Мишел Пфайфър, Томи Лий Джоунс, Пенелопе Крус, Алек Болдуин, Роберто Бенини, Маги Смит, Том Кортни, Били Конъли и много други.
Акцент в програмата са две прожекции, посветени на големите имена в комедийния жанр - Робин Уилямс и Луи Дьо Фюнес.
И тази година прожекциите от модул „Златни комедии“ ще преминат под формата на филмови лектории с гост-лектор проф. Александър Янакиев от Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките.


Специално внимание е отделено на детската аудитория в съботно-неделния афиш. Приятна изненада е подготвена за малките зрители, посетили филма „Астерикс и Обеликс. Бог да пази Британия”. Всяко дете ще получи подарък книга, осигурена от издателство „Миранда”.
Тричленно жури ще определи носителя на приза „Най-смешен филм на Габрово“ измежду 8-те заглавия, включени в конкурсната програма.
Публиката също ще има възможност да избере своя филм-фаворит, като гласува с анкетни карти или в сайта на Смешен филм фест. В края на фестивала един от всички гласували с анкетна карта ще има шанс да спечели семеен билет за посещение в Интерактивния музей на индустрията в Габрово.
Съпътстващи събития, тематично обвързани със седмото изкуство и смеха, ще зарадват габровци и гостите на града. Смешен филм фест ще направи своята първа изнесена прожекция. На 18 октомври, събота, от 18 часа в салона на Народно читалище „Христо Смирненски 1949”, кв. Русевци ще бъде представена копродукцията на Русия и Украйна „Служебен роман. Наши дни” от програмата на Смешен филм фест 2012. Входът ще е свободен, а доброто настроение – гарантирано.
Домът на хумора и сатирата ще се включи в програмата на „Смешен филм фест”, като посвети своя традиционен весел четвъртък на популярни лица от големия екран с изложба от сатирични графики и шаржове на Калин Николов.
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово ще е домакин на две литературни срещи. В първата писателят-хуморист Михаил Вешим ще представи новата си книга „Когато бях морски капитан”, а във втората габровските читатели ще имат възможност да се срещнат с преводача на хърватска литература Русанка Ляпова и час преди прожекцията на филма „Какво е мъж без мустаци?” да разговарят за едноименната книга.
Билетите са на символична „възпитателна” цена от 2 лева, а входът за прожекциите от модул „Златни комедии“ е свободен.
„Да загърбим за седмица компютъра, домашното кино, безкрайните телевизионни сериали, реалити формати, политически дебати, защото…
Най-добре се смее този, който се смее със Смешен филм фест“ -казват организаторите на фестивала.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото