След 15-часов дъжд в Габровско 12 сигнала за помощ

	Петнайсет часа без прекъсване валя на 23 октомври в Габровско,
След 15-часов дъжд в Габровско
Петнайсет часа без прекъсване валя на 23 октомври в Габровско, като измереното количество на валежите в централната градска част е 46 л/кв. м. Измерването е направено от общинската метеорологична станция. Особено интензивен бе дъждът в планинската част -

Това е довело до повишаване обема на язовира с 4 021 000 м3. Наличната водна маса в язовира възлиза на 20 741 000 куб. м, съобщиха вчера от Община Габрово. Ще напомним, че водният обем на габровския язовир е 28 300 000 куб. метра.
Вследствие обилните валежи нивата на всички реки и дерета на територията на областта рязко се повиши, а реките Паничарка, Козещица, Янтра, Синкевица, Росица и Видима в отделни участъци излязоха от леглата си. Само в Община Габрово спасителните екипи на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 12 сигнала за произшествия – най-често за отводняване и разчистване на пътни платна, отстраняване на препречили пътищата дървета, наводнени мазета на къщи, цехове и гаражи. Един след друг валели сигнали за воден ад от кв. Лютаци, бул. „Хемус“, ул. „Текстилец“, селата Райновци, Батошево, Валевци, Горна Росица, тревненския квартал Стояновци и др.
„Обстановката вече се нормализира, бедстващи и пострадали хора няма“ - обясни вчера Георги Русинов, шеф на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Габрово. Част от екипа му бързаше да изпомпва водата от три къщи в с. Горна Росица, а после го чакаше наводненото мазе на кметството във Враниловци.
Теодора Томова, кмет на село Враниловци, където в края на юли т. г. вследствие поройните дъждове стана голямо наводнение и се удавиха 61-годишна жена и 39-годишният й син, съобщи, че „Дерето, което причини бедствието, фучеше бясно и сега, но реката не е излизала от коритото си. Няма наводнени къщи и пострадали, само в мазето на кметството са се събрали около 20-ина сантиметра вода. Очаквам пожарникарите да я изпомпят и после ще търсим повреда ли е, подпочвена вода ли е... Ако веднага след трагедията през лятото коритото на реката не беше почистено, кошмарът вероятно щеше да се повтори и сега. В тази връзка искам да благодаря още веднъж на Община Габрово и на фирмите, които се ангажираха с почистването. Благодарна съм за съпричастността и на хората от селото“, допълни Теодора Томова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни