Скоростното изкачване на стъпалата към Паметника на свободата е на 19 август в 10:30

Водеща! Pametnik Shipka.jpg
Pametnik Shipka.jpg
Рекордът досега е 281 секунди за 890 стъпала.

За 10-та юбилейна година ученици от страната ще участват в надпреварата за скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата. Под мотото „Бъди на Върха“ на 19 август 130 деца на възраст от 5 до 12 клас ще премерят сили в една различна „спортна дисциплина“. Състезанието е част от проявите за 145 – годишнината от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година насам през месец август под патронажа на Президента на Република България.

Точно 281 секунди са необходими, за да изкачиш 890 стъпала към историческото място. Това разбира се е рекорд от последното издание на състезанието, а дали ще бъде подобрен сега – ще стане ясно на 19 август.

Стартът на състезанието е в 10:30 часа от подножието на Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след това ще се състои и церемония по награждаване. Организаторите на събитието – Областна администрация – Габрово и Регионално управление на образованието, изказват благодарност към всички, които помагат то да се случи – местни фирми и организации, които се включват традиционно като Елви ООД, МИГ – Мирослав Стойчев, както и осигуряващите награди Сиела Норма, Сенстейт технолоджи, Европейска инициатива за чиста околна среда и Обществената фондация в Габрово.

Веднага след това предстои една интересна среща на участниците и всички гости, които по това време са на връх Шипка, с проф. Веселин Методиев, който ще направи своеобразен открит урок от мястото на историческите събития, водени през горещата 1877 година. Професионалната му кариера преминава през Нов български университет, Главно управление на архивите към Министерски съвет, 37–ото и 38–ото народно събрание. В периода 1997–1999 г. е бил и вицепремиер и министър на образованието и науката Основните му изследователски интереси са в областта на историята на държавните институции в България. Преподава философия на историята; извори за българската история; история на държавните институции в България; история на модерната българска държава; европейска история През 2019 г. проф. д-р Веселин Методиев е награден с Националната награда "Христо Г. Данов" в категория "хуманитаристика".

 Всички са добре дошли на 19 август на Върха от 10:30 ч, за да подкрепят усилията на децата и да чуят увлекателния разказ на проф. Веселин Методиев, съобщават организаторите от Областна управа – Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни