Сираков: “Тунелът под Шипка е текущ проект и няма риск за него”

	„За мен тунелът под Шипка е текущ проект и няма
Сираков: “Тунелът под Шипка е
„За мен тунелът под Шипка е текущ проект и няма риск за него.“ Това заяви на първата си пресконференция новият областен управител Николай Сираков в отговор на журналистическо питане, провокирано от изявление на министъра на регионалното развитие Лиляна П

В анализа си за изграждането на големите инфраструктурни проекти с европейско финансиране, започнати през първия програмен период, тя заяви, че в началото на следващата година ще започне строителството на автомагистрала „Хемус“.
„Проектът, заедно с тунела под Шипка, е посочен като резервен за финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Ако се постигне спестяване на средства от строителството на автомагистрала „Струма“, който е приоритетен за програмата, те ще бъдат насочени към „Хемус“ - заяви Павлова и уточни, че на този етап се търсят резерви и други източници на финансиране.
„Аз се надявам съвсем скоро да направим инспекция на това как върви обходният път на Габрово. Докато има машини да работят, за мен това е действащ проект. Тунелът под Шипка е с много добре подготвена фаза за изпълнение. С промените на Закона за държавната собственост да се надяваме, че част от отчуждителните процедури ще се изпълнят по-бързо. При така динамичната обстановка не знаем какво ще се случи с АМ „Струма“ - заяви Сираков и припомни, че проектът „Обход на Габрово с тунел под Шипка“ беше вписан в първия програмен период на Оперативна програма „Транспорт“ за периода 2013-2015 година.
Това стана, благодарение на спестените средства от проведени обществени поръчки за изпълнение на други обекти и проектната готовност на проекта за обхода и тунела.
„Има много механизми за неговото финансиране. Той винаги е в графа приоритети“ - заяви Сираков и изрази удовлетворението си, че на това мнение са и политици от опозиционни партии. - За мен риск за тунела под Шипка не съществува. Той е текущ проект и скоро ще имате възможност да видите какво се случва по него“ - заяви областният управител Николай Сираков.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни