Синът на Руси Петков тренира с юношеския национален отбор по хандбал

Топ новина! Ivo-Petkov-e-nasledil-lyubovta-k-m-handbala-ot-maika-si-Veronika-Petkova
Иво Петков е наследил любовта към хандбала от майка си Вероника Петкова
Иво Петков, син на един от известните габровски вратари - Руси Петков, е на подготовка с националния отбор по хандбал за юноши до 18 години.

Специално за лагера младокът се завърна от Германия, където семейството му живее от доста години насам.
Иво е с впечатляващ ръст - 192 сантиметра. В Германия се състезава за отбора на „Никелхюте Ауе“ в юношеската Бундеслига. Любопитен факт е, че в тима си Петков играе като крило, но в представителния ни тим вероятно ще бъде препозициониран като гард заради ръстовите си данни. Младокът е попадал в полезрението и на немските хандбални специалисти и е участвал в началния етап от подбора за германския национален отбор за тази възраст. Споделя обаче, че е изключително щастлив от възможността да облече фланелката на България.
Юношеският ни национален отбор се събра за първи лагер в Габрово в началото на седмицата. Съставът, воден от Йордан Димитров, започва подготовката си за Европейското първенство, което ще се проведе през месец август в Израел.
Иво е естественото продължение във веригата на една много спортна габровска фамилия. Интересът към хандбала, който е изключителна висота в Германия, вероятно идва от неговата майка Вероника Петкова (Стаматова). Тя е от златното поколение габровски хандбалистки, възпитаничка на треньорите Христо Коев, Николай Топузаков, Добрин Очков и Николай Вътков. Участник на Световното първенство за девойки до 21 години в Бразилия през 1995 година, където тимът ни, воден от Добрин Очков и Илия Върбанов, заема 9-то място. 6-та на световното студентско първенство в България през 1996-та. Шампион и носител на Купа България със „Спортист“ (Нови Пазар). В Германия е носила екипа на „Шнееберг“.
Вероника пък е дъщеря на един от „Ковачите на слава“ в габровския футбол - легендата Вангел Стаматов - Пуфа. Дядо на Иво е капитанът на знаменития отбор на „Янтра“ от сезон 1969/1970 година, спечелил историческа първа промоция за „А“ група, изиграл над 400 официални мача и отбелязал повече от 150 гола само за отбора на Габрово.
Футболист е и бащата на Иво - един от известните габровски вратари Руси Петков, по-малкият брат на настоящия треньор на вратарите на „Янтра“ - Петко Петков. Руси е юноша на „Чардафон“, играл е още за „Шумен“, ЦСКА (с който става шампион и носител на Купата на България), „Септември“ и „Славия“, преди да се насочи към Германия. Носил е екипа на „Ерцгебирге Ауе“ във Втора Бундеслига и „Огерсхайм“ в Трета. В Германия стартира и треньорската си кариера - първо като наставник на вратарите в „Ерцгебирге Ауе“ и „Карл Цайс Йена“, а в последствие и като помощник и старши-треньор на „Хоенщайн-Ернщал“.
В началото на миналия сезон, при завръщането на „Янтра“ в професионалния футбол, Руси изпрати специален подарък за вратарите на отбора - пет топки и десет комплекта ръкавици.
С такъв ген няма как спортът да не тече през вените ти. Желаем на Иво Петков да продължи и надгради фамилните успехи.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото