Силвия Кръстева: "От нас зависи бъдещето на България"

Топ новина! Po-traditsiya-ventsi-i-tsvetya-byaha-podneseni-pred-pametnika-na-CHardafon
По традиция венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Чардафон
В Габрово, Дряново и Трявна отбелязаха Съединението, в Севлиево - също

Паметникът на Чардафон в кв. Борово


„Ние сме хората, от които зависи бъдещето на България“ - в думите на кмета на Трявна Силвия Кръстева, произнесени вчера пред паметника на Петко Славейков, като че ли се съдържаше и послание, което надхвърляше конкретния повод - Съединението на България.
Иначе празникът бе отбелязан подобаващо в цялата област.
В Габрово, родния град на символа на борбата за единство на България - Продан Тишков, по традиция тържеството се състоя пред монумента на Чардафон в центъра на града. Христо Кичиков, бивш учител по история и география, член на управителния съвет на Дружеството на инвалидите от войните, в своето слово напомни за делото на именития габровец, основен участник и възвестител на акта на Съединението.
Под звуците на тържествени маршове и патриотични песни, изпълнени от Оркестър „Габрово”, кметът Таня Христова, председателят на Общински съвет Климент Кунев, областният управител Кристина Сидорова, кандидати за народни представители, граждани и общественици поднесоха цветя и венци. Представители на СЛРД „Чардафон“ също поднесоха венец пред паметника на своя патрон.

Неколцина граждани и политически деятели изразиха почитта си към Съединението, полагайки венец и цветя пред паметника на Свободата в Севлиево. Словата бяха заменени с упреци към местната управа и Общински съвет - те трябвало да организират празника.


С минута мълчание в памет на Продан Тишков - Чардафон и всички, паднали за свободата на България, присъстващите сведоха глави за уважение. Почетен караул бе даден при паметника на Чардафон от членове на националното дружество „Традиция”, регионален клон „Цанко Дюстабанов“ - Габрово.
Цветя бяха поднесени и пред „стария“ паметник на Чардафон в кв. Боровото.
Продан Тишков Проданов, известен с прозвището Чардафон Велики, е сред най-колоритните личности, дейци на Съединението. Роден в Габрово през 1860 г. Като член на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), основан от Захарий Стоянов, Чардафон е натоварен със задачата да обикаля селата и да готви населението от село Голямо Конаре за въстание. На 5 септември 1885 г. Чардафон произнася пламенна реч пред събралите се въстаници, а на 6 септември, предвождайки легендарната голямоконарска чета, влиза в Пловдив - участва в арестуването на главния управител Гаврил Кръстевич и пръв обявява обединението между Княжеството и Източна Румелия. След като напуска земния свят на 22 ноември 1906 г., е погребан от своите другари в местността Родевото (днес квартал Борово) в Габрово. Преди смъртта си Чардафон моли своята майка, „ако по-рано умре, да бъде погребан в гората на майчиното си владение, под трепетликата, под която през живота си обичал да сяда и наблюдава хубавата природа на Габрово”. Шест години по-късно неговите другари издигат над гроба му „гиздав паметник, напомнящ разни исторически дати”, тясно свързани с дейността на Чардафон.


Трявна отбеляза Съединението на България с тържествена програма пред паметника на Петко Славейков в града, чиято личност е свързана с този значим за страната акт. С указ на княз Александър I Петко Славейков е назначен за член на Комисарството в Южна България и заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България. Тревненци почитат и капитан Райчо Николов от село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който едва 14-годишен преплува Дунава, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление!
„6 септември е не просто дата от годишния календар! 6 септември е исторически ден за националната ни история, който и до днес предизвиква онова родолюбиво чувство у всеки един от нас - с тези думи кметът Силвия Кръстева поздрави събралите се пред паметника на Славейков граждани. - На горди, уверени и смели българи - синове и дъщери на милата ни родина България! Дължим го на онези безстрашни наши предци, които рискуваха всичко най-видно и свято в името на отечеството и въпреки одобрението или несъгласието на Великите сили тогава, осъществяват акта на съединението между Княжество България и Източна Румелия!”, сподели в своето обръщение кметът на Община Трявна и допълни: „Да не позволяваме разединението да сломява отличителния ни борбен дух и силата, която винаги ни води напред! Защото онези, които няма да забравим, заслужават това! Ние сме хората, от които зависи бъдещето на България и бъдещето на нашите деца - да живеят и израстват в сигурна, здрава и просперираща европейска страна! Такава, каквато трябва да бъде!”.
Част от отбелязването на празника бе и красивата изложба „Изкуство върху коприна с полъха на Балкана и морето”, дело на Школата за приложни изкуства с главно действащо лице Ива Пенчева.

В Дряново Съединението бе отбелязано като истински празник - имаше и преклонение, и празнична програма, и хора...

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни