Шести Национален фестивал на „Театъра в движение“ в Разград

Габровските „Смехоранчета“ попълниха колекцията си от награди с най-голямото отличие на Шестия Национален фестивал на „Театър в движение“ – Гран при, проведен в Разград на 28 и 29 април в Общинския културен център на града, научи „100 вести“ от ръководителката на формацията Виктория Петрова.

В Разград габровските „Смехоранчета“ са представили постановката „Вражалец“ по Ст. Л. Костов, която е „изключително сложна и многопластова творба“, обясни г-ж Петрова.

Фестивалът „Театър в Движение“ е с организатори и домакини Театрално-танцова формация „Пулс“ в Разград към Сдружението с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на деца таланти - Вега“ и агенция „Генезис“, с подкрепата на Община Разград.

Виктория Петрова уточни, че във фестивала са участвали близо 300 индивидуални изпълнители и млади театрали и танцьори от 14 театрално-танцови формации от София, Пловдив, Шумен, Габрово, Исперих, Раковски и др. „Изявите на участниците във фестивала бяха във всички форми на театралното и танцовото изкуство. На сцената бяха представени пантомими, спектакли, класически театрални постановки, танцов театър, както и отделни сюжетни танци. „Театърът на движението е по-широко направление, подходящо за деца и младежи, тъй като обединява в себе си няколко форми на изкуството едновременно - пантомима, театър, танц и музика. Театърът на движението е явление в съвременното изкуство и е изключително креативно.

Успоредно със сценичните изяви участниците имаха възможност да участват в майсторски класове с водещи специалисти от различни жанрове на изкуството, след което получиха и своите сертификати за наученото в тях - разказа още Виктория Петрова. - Тези сертификати им дават право в бъдеще да изнасят лекции и да обучават млади хора в различните направления на изкуството. Така актьорът, режисьор, хореограф и арттерапевт Никола Костадинов проведе обучение по танцов театър. За сценичното и танцово движение пред младите хора разказа преподавателят в НАТФИЗ Ивайло Димитров. В класа по улична пантомима участниците научиха за принципите на анимацията за деца и възрастни от преподавателя в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ д-р Зоя Капон“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни