Шампионът „Бъки“ спечели и Купа България!

Топ новина! Shampionat „Baki“ spеchеli i Kupa Balgariya!
Носителките на Купа България

В годината, в която ще отпразнува 20 години от своето основаване, ХК „Бъки“ спечели Купа България при жените. Момичетата на треньорките Веселина Златева и Анита Хараланова бяха безапелационни на финалите в Свиленград и показаха по категоричен начин, че са най-достойни за трофея.

Във спора за купата Лидия Ковачева и съотборничките ѝ отнесоха с 10 гола разлика състава на домакините и взеха сладък реванш за загубата от „Свиленград“ във финала през 2018-та в Габрово.
Това е и трети трофей от турнира за габровския женски тим, след успехите през 2013-та и 2016-та година. Той изкачи ХК „Бъки“ на 4-то място в подреждането по трофеи от турнира Купа България, датиращ от 1964-та година насам. Габровският клуб се изравни с „Агротел ПУ“ (Пловдив). Абсолютен хегемон в тази надпревара с 13 спечелени купи е „Етър 64“, следван от ЦСКА с 8 трофея и НСА със 7.
„Бъки“ влезе като фаворит във финалната четворка на турнира Купа България и оправда напълно статута си, колкото и това да не беше по вкуса на домакините. Две победи с по над 10 гола разлика донесоха трофея на отбора и те бяха поредния ясен знак за явното превъзходство на габровските хандбалистки над всички останали на родната сцена в момента.
На полуфинала отнесе „Ники спорт“ (Сливница) с 29:18. Още до почивката „Бъки“ натупа разлика от 11 гола - 16:5. През втората част авансът достигна до 16 гола и в последните 15 минути габровските хандбалистки намалиха оборотите с мисъл за финала. За него се класира и съставът на домакините, който обаче хвърли доста повече усилия в полуфиналната битка с „Етър 64“, изравни в самия крайна редовното време и спечели драматично с 24:23 след продължения.
В спора за купата „Бъки“ още от самото начало показа, че възнамерява да си тръгне с трофея за Габрово. Шампионките поведоха с 2:0 и с 8:2, след серия от пет поредни попадения. До края на полувремето габровските момичета увеличиха с още два гола аванса си, за 19:11 на почивката. Силно начало на втората част, с нови четири безответни попадения във вратата на „Свиленград“, на практика реши всичко в мача. В минутите до края избраничките на Веси Златева запазиха умело преднината си и финалната сирена прозвуча при резултат 32:22.
Лидия Ковачева и Мари Томова забиха по 8 гола за успеха, с 5 завърши Емилия Самуилова, а Катя Стефанова добави 4. Блестяща на вратата отново беше Ивон Дюлгерова, която напълно заслужено завоюва индивидуалния приз за най-добър вратар на турнира. За домакините 12 попадения реализира Кристина Миланова, избрана за най-полезен състезател. Голмайстор на финалите стана Данислава Петрова от „Етър 64“ с 19 точни попадения, а приза за най-добър защитник взе Габриела Георгиева от „Ники спорт“ (Сливница).
Наградата за MVP на турнира най-много прилягаше на капитанката на „Бъки“ Лидия Ковачева - безспорната хандбалистка №1 на родната сцена, която беше с основен принос за поредния спечелен от клуба трофей. След успешния финал Лидка сподели: “Показахме добра игра - такава, каквато можем, и която смятам, че ще ни донесе още победи и трофеи. Бяхме много концентрирани и надъхани да покажем, че сме по добрият тим и мисля, че го направихме. Борихме се като отбор и всички се раздадоха на терена“.
Изключително доволна от представянето на момичетата беше и треньорката Веселина Златева: „Очарована съм от колектива, начело с Лидка, като категорично мога да заявя, че тя е най добрата хандбалистка в България в момента. От самото начало показахме, че ще се борим за купата - и в защита с Ивон на вратата, и в нападение със силни изяви на Емилия, Мари, Екатерина, и разбира се на нашия лидер Лидка. Тези момичета заслужават това заради ежедневния труд, който полагат в залата. Спечелихме купата, но продължаваме от другата седмица да изчистваме грешки, тъй като ни предстои основната фаза от първенството. Благодарим на родителите, които отново бяха с нас и ни подкрепяха, както и на хората, които ни осигуриха средствата за това участие. Иска ми се обаче бизнесът да обърне повече внимание на нашия клуб и тези момичета, защото те не престават да носят успехи на Габрово и са чудесни“.
Третото място в турнира зае отборът на „Етър-64” след победа над „Ники спорт” (Сливница) с 33:27 (14:10).
Носителките на Купа България: Лидия Ковачева, Йоана Костова, Карина Съменова, Габриела Цонева, Екатерина Стефанова, Силвия Якова, Маргарита Христова, Ивон Дюлгерова, Теодора Якова, Мадлен Тодорова, Емилия Самуилова, Моника Христова, Мари Томова, Преслава Проданова, Ивета Христова, Стефани Петрова, Милица Колева.
Треньори: Веселина Златева, Анита Хараланова

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни