Седмицата на дърворезбата започна със симпозиум "Облог"

От сряда до неделя възрожденска Трявна е домакин на традиционните Дни на дърворезбата, организирани от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и местната управа.

Официалното откриване на събитието ще се състои на днес от 09:30 ч. на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в Трявна, където в продължение на три дни съвременните последователи на старите майстори-занаятчии ще демонстрират своите умения, представяйки пет специализирани училища с ресор приложни изкуства към Министерство на културата - НГПИ „Тревненска школа“ с демонстрации на интериорен дизайн, иконопис и дърворезба; НГПИ „Св. Лука“ - София и НХГ „Димитър Добрович“ - Сливен с демонстрации на художествена тъкан; СХУПИ „Проф. Венко Колев“ - Троян с прочутата художествена керамика и Професионалната гимназия по каменообработване - с. Кунино с демонстрации на каменоделие.

Празничната програма иначе започна в сряда с откриване на симпозиум „Облог в Трявна“, вдъхновен от някогашния прословут такъв между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, резултат от който са двата великолепни дърворезбовани тавани-слънца в музей „Даскалова къща“.

„С този облог, всъщност, искаме да възродим една традиция, която е отпреди 214 години, понеже първият облог е от времето на Възраждането, състоял се точно тук в Трявна между майстора и неговата калфа - Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца и всъщност това, което ние представяме днес е един от съвременните варианти на този облог, в който по същия начин ще има такова предизвикателство - кой ще направи най-добрата дървопластика!“ разказа директорът на НГПИ „Тревненска школа“ г-н Орфей Миндов и допълни, че през последните години симпозиумът не се е състоял, заради ограничителните мерки, които наложи пандемията от Covid-19 в световен мащаб.

Тази година в симпозиум „Облог в Трявна“ участват петима професионални дърворезбари, които споделят, че се впускат в творческото предизвикателство с много идеи и голяма доза вдъхновение. Трявна се представя от майстор Найден Колев, а за първи път в изработването на красивите скулптури от дърво участва и майстор дърворезбар от Швейцария, който е представител на побратимения на Община Трявна град Бриенц.

Творческият форум по дървопластика се провежда на площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното народно читалище в града и ще продължи до неделя, 07 май, включително. Участниците работят с 2-метрови дървени трупи от бук, които могат да обработват с всякакви инструменти, подходящи за целта. Всички те са категорични, че вече имат идея в какво ще превърнат голямото парче дърво и са категорични, че подобни симпозиуми изключително много подхождат на възрожденска Трявна и трябва да се превърнат в традиция.

Кметът на Община Трявна също поздрави майсторите дърворезбари, тази сутрин, непосредствено преди започване на тяхната работа по обработване на трупите дърво.

„Първо искам да Ви кажа „Добре дошли в Трявна!“ и да Ви благодаря за това, че се отзовахте. Разбира се ние всички се гордеем, че имаме и наш представител, Найден, който ще представи и нашия град! Наистина последните години, в цялата ситуация, този облог не можа да се състои, но се надявам, че той ще се възроди и ще продължава все така и занапред! Нека най-добрият победи, пожелавам Ви успех и на добър час!“ завърши г-жа Силвия Кръстева.

И тази година, кулминация на прочутите Дни на дърворезбата в Трявна, ще бъде навръх Гергьовден с шествие на майстори дърворезбари, водени от иконата на „Св. Георги“. Преподаватели, бивши и настоящи възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“, официални лица, жители и гости на града, заедно ще извървят пътя от специализираното учебно заведение до музей „Даскалова къща“, където ще бъдат поднесени венци в знак на признателност и благодарност.

Дните на дърворезбата продължават до 7 май 2023 год. включително, когато ще бъде връчена наградата на най-добрия майстор дърворезбар в симпозиум „Облог в Трявна“ и ще бъде открита национална изложба на секция „Дърворезба“ при СБХ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни