Съвременна дестилерия за качествена ракия в Поповци

<p>ще заработи в началото на ноември. Тя се изгражда от
Съвременна дестилерия за каче

ще заработи в началото на ноември. Тя се изгражда от Иван Лесев и неговия син Пламен и е наречена с поетичното име „Луда страст“. Вместо в досегашните казани в новата ракиджийницата на Поповци ракията ще се вари в съвременни дестилационни с


„Съоръженията в дестилерия „Луда страст“ се отличават от обикновените селски казани по това, че имат съвременни системи от ректификационни колони. С четири тарелки и дефлегматори, които прецизно разделят различните фракции и не допускат в ракията да попаднат висши алкохоли (патоки), които да влошат качеството на ракията – обясни Лесев".
Според него при тези съоръжения съществува възможност за пълно регулиране технологичния процес на дестилацията, което дава възможност изцяло да бъдат извлечени всички добри ароматни и вкусови вещества от използвантата суровина, които всъщност правят качествената ракия. Когато има влошено качество на изходния материал, чрез избор на правилния процес на дестилация може лошите ароматни и вкусови вещества да бъдат отстранени, за да се получи ракия със стандартно качество.
В новата „казанджийница“ се използва още специална преса, внесена от Германия, за предварително пресоване на джибрите, при което от тях се отделят всички твърди частици – семки, люспи, чепки, костилки, които влошават качеството на ракията. По този начин за същинското варене се отделя чистото вино. Такава технология се прилага само още на две-три места в България.
В „Луда страст“ са монтирани три казана – 200, 300 и 500 литра. Технологичният процес на всеки един от тях може така да се регулира, че да се поддържа точно определен алкохолен градус на ракията за максимално извличане на всички ароматни и вкусови вещества от кашата. При тази технология не се налага преварка.
Освен пресоване на ферментиралата каша в ракиджийницата на Поповци ще се предлага и друга иновация - срещу допълнително заплащане ще бъде предлагана услугата анализ на качеството на ракията на клиентите в лицензирана лаборатория и получаване на анализен протокол, в който ще бъдат вписани резултатите от анализа. По такъв начин всеки ще знае колко алкохолни градуса е питието му, колко метилов алкохол, етилацетат и 1-пропанол има в неговата ракия. Всъщност клиентът получава сертификат за качество на сварената ракия.
Собствениците на „Луда страст“ предлагат и транспортиране на материала от мястото на ферменатция на кашата до ракиджийницата.
Поповската дестилерия ще предлага съвети от технолога на ракиджийницата за подобряване качеството на ракията, като използване на културни дрожди, които всъщност извършват ферментацията, или на различни видове ензими, преработващи пектина по време на ферментационния процес и др. Ще се продават и самите консумативи за конкретните решения. На желаещите ще бъде дадена възможност за дегустация на ракии с добавени различни видове натурални етерични масла, които биха могли да бъдат добавени и към ракията на клиента.
Още една услуга ще бъде предлагана - разработка на индивидуален дизайн на етикет и изработка на малки тиражи индивидуални самозалепващи етикети. Ако клиентът иска да си направи своя марка алкохол, да го бутилира и етикетира и после да се похвали на приятели, или да направи подарък за годежа/сватбата на детето си, или да почерпи за юбилей, в дестилерия „Луда страст“, ще му помогнат за всичко. Той само трябва да даде заданието.
Ракиджийницата няма да има фиксирано работно време, работи след записване (в работно време на посочения телефон) и включване в графика. Заплащането става предварително по няколко начина – в брой, с пощенски запис, през куриер, през системите на ePay, PayPal, EasyPay, Wastern Union, MoneyGram.
В момента тече процес по въвеждане в експлоатация, регистрация в митницата и технологични проби и настройки. Очаква се дестилерия „Луда страст“ да започне да работи в началото на ноември. Записвания се правят за след 7 ноември.

Контакти:
Адрес на дестилерията: с. Поповци, обл. Габрово, по пътя за с. Гергини; Адрес на офиса: гр. Габрово, ул. „Станционна“ 14, в сградата на митницата, партер
Телeфон за записване: 066990202
WEB: www.ludastrast.com
e-mail: ludastrast@gmail.com

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Технологии

Към началото